Nieuws

Burgemeesters Noord-Oost Twente: afname politiesterkte niet acceptabel

De burgemeesters van de vier gemeenten in Noordoost-Twente maken zich zorgen over de afnemende politiesterkte in hun gemeenten. Volgens de bestuurders daalt het aantal zogeheten formatieplaatsen van 118 naar 92: een daling van 26 formatieplaatsen.
De burgemeesters van de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal hebben een brief aan de korpsleiding van de politie Oost-Nederland gestuurd. In de brief noemt het viertal de ontwikkeling 'niet acceptabel'. Volgens de burgemeesters is bij de vorming van de nationale politie beloofd dat de kwaliteit van de dienstverlening op hetzelfde niveau zou blijven.

Grootstedelijke problematiek

Plattelandsgemeenten krijgen volgens de burgemeesters steeds vaker te maken met grootstedelijke problematiek, zoals bijvoorbeeld georganiseerde criminaliteit.
De huidige politieorganisatie in Noord-Oost Twente beschikt volgens de gemeentebestuurders nu al over onvoldoende materieel en menskracht om het gebied binnen de geldende normen te bedienen.
De burgemeesters willen op korte termijn in gesprek met de politie om 'de uitholling van onze politieorganisatie' een halt toe te roepen. 

Politie: constant in gesprek

De politie zegt constant in gesprek te zijn met de burgemeesters over de vormen en kwaliteit van de dienstverlening. Ook naar aanleiding van deze laatste brief wordt hier over gesproken. De formatie is overigens drie jaar geleden in overleg met de burgemeesters vastgesteld, aldus de politie.
Volgens Sijbom was er geen sprake van instemming, omdat het ging om bezuinigingen waar de burgemeesters geen inspraak in hebben. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.