Verhalen

Professor Ramses Wessel: "Het Oekraïne-debat op de UT moet helderheid scheppen"

Op 6 april mag Nederland naar de stembus over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. De meeste Europese landen hebben al ingestemd, nu Nederland nog. Door de Geen Stijl-lobby zweeft Nederland nu nog, omdat er eerst een referendum gehouden wordt. Universiteit Twente organiseert dinsdag een debat: stemt u voor of tegen?
Ramses Wessel, hoogleraar Internationaal en Europees Recht gaat in debat over wat een associatieverdrag eigenlijk is, én over de vraag of zo'n referendum nu wel zo nuttig is. 
"Een gemiddeld associatieverdrag telt 2000 pagina’s juridische tekst. Ik teken eens in de vier jaar voor politici die dit soort teksten voor mij beoordelen", aldus Wessel. "Ik vind dit nu bij uitstek een onderwerp dat ik graag overlaat aan beleidsmakers en de politiek."
Tegenstanders zullen dinsdag inbrengen dat het sinds juli in Nederland mogelijk is om een referendum aan te vragen, mits er voldoende handtekeningen verzameld zijn. Dus waarom niet gewoon naar de stembus? "We hebben in 2005 ook een dik boek in onze brievenbus mogen ontvangen. Over de Europese grondwet. Weinig mensen hebben dat boekwerk gelezen. Nederland stemde tegen en toch kwam er een grondwet. Daar komt bij dat Oekraïne een instabiel land is."
Het debat in Enschede moet helderheid verschaffen. Dinsdag om 19.30 op de campus. Iedereen is welkom. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.