MH17

Geen vervolging politieman die spullen MH17 te koop aanbood

Wrakstukken MH17 in hangar vliegbasis Gilze-Rijen
Wrakstukken MH17 in hangar vliegbasis Gilze-Rijen
Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen vervolging in tegen de politiemedewerker van het korps Oost-Nederland die via internet spullen die betrokken waren bij de vliegramp MH17 te koop aanbood. Het ging onder andere om kledingstukken die door de medewerker gebruikt zijn bij het onderzoek naar de vliegramp MH17.
De politiemedewerker is eind november vorig jaar aangehouden op verdenking van het verduisteren van de goederen. Naast de kleding werd er ook een tissuezakje van Malaysia Airlines en een klein stukje materiaal van het vliegtuig te koop aangeboden.

'Niet onrechtmatig verkregen'

Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat het tissuezakje en het stukje materiaal inderdaad afkomstig waren van het ramptoestel, maar dat de man deze niet onrechtmatig heeft verkregen. De spullen lagen buiten het onderzoeksgebied in de Oekraïne en konden door iedereen meegenomen worden.
De spullen waren ook niet van belang voor het onderzoek. De kleding die de man te koop aanbood, is door hem zelf gedragen bij het forensisch onderzoek ter plaatse. De kleren zijn later nooit ingenomen. Geen van de te koop aangeboden spullen is daarom onrechtmatig verkregen, dus er is volgens het OM geen sprake van een strafbaar feit.

Disciplinaire maatregelen

Naast het strafrechtelijk onderzoek heeft de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie-eenheid Oost-Nederland ook een intern disciplinair onderzoek uitgevoerd wegens het vermoeden van ernstig plichtsverzuim. Als gevolg van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de politieleiding Oost-Nederland besloten de medewerker een disciplinaire straf op te leggen.
Aan politieambtenaren worden hoge eisen gesteld ten aanzien van integriteit en betrouwbaarheid. De politieleiding is van mening dat – ondanks het feit dat er geen sprake is van strafbare feiten - het te koop aanbieden van goederen die verband houden met de MH17-ramp - zo relatief kort na de ramp en het uitbrengen van het onderzoeksrapport van de ramp - onethisch, ongepast, kwetsend en choquerend voor slachtoffers en nabestaanden en de samenleving is.

Voorwaardelijk strafontslag

Daarom heeft zij besloten de medewerker een voorwaardelijk strafontslag op te leggen. Daarnaast wordt de medewerker per onmiddellijke ingang teruggezet in rang, met de daarbij behorende werkzaamheden.
Het feit dat de medewerker jarenlang werkzaam is bij de politieorganisatie en tot op heden een goede staat van dienst heeft, dat hij zichzelf bij de politieleiding heeft gemeld en dat hij achteraf inziet dat het plaatsen van de advertentie kwetsend en schokkend kan zijn geweest voor nabestaanden van de slachtoffers en anderen, heeft de politieleiding meegewogen in het bepalen van de strafmaat.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.