mobiel bereik

In delen Kop van Overijssel nauwelijks bereik met mobieltje, KPN werkt aan verbetering netwerk

In delen van de Kop van Overijssel is het mobiele 4G netwerk zeer instabiel en mobiel telefoonverkeer is af en toe onmogelijk. Dat kan gevaar opleveren wanneer zelfs alarmnummer 112 onbereikbaar is.
Ondernemer Hans Alders uit Belt-Schutsloot mist gemiddeld vijf telefoontjes per dag, terwijl dat voor hem mogelijke opdrachtgevers kunnen zijn: "We zitten hier in een digitaal nogal achtergesteld gebied."

Geen 112

Ook kent hij de verhalen van mensen die geen 112 konden bellen op het moment dat het wel nodig was. "Een rietsnijder lag in het veld en had hulp nodig. Iemand moest toen maar naar huis gaan om met een vaste telefoonlijn 112 te bellen."
Op een kaart van KPN is goed te zien waar wel en waar slecht of geen bereik is. Verschillende kernen van de gemeente Steenwijkerland zijn wit: Kallenkote, Belt-Schutsloot en delen van Giethoorn. En de oplossing lijkt zo simpel, gewoon een nieuwe mast plaatsen.
Volgens Jacob Groote van KPN is dat een tijdrovende bezigheid, doordat er dan allerlei vergunningen aangevraagd moeten worden. Maar KPN weet een alternatieve oplossing, geen nieuwe masten, maar andere frequenties gebruiken die een groter bereik hebben. 
Digitaal probleem
De mobiele onbereikbaarheid is niet het enige digitale probleem waar de inwoners van Belt-Schutsloot mee te maken hebben. Ook de internetsnelheid is dramatisch. Leerlingen van basisschool De Buuzekaemp zitten soms een kwartier te wachten totdat een filmpje is gedownload.
Docente Joke Heerschop: "Tegenwoordig bestaan er allerlei prachtige digitale lesprogramma's, maar die zijn voor ons nauwelijks te gebruiken. We zijn een kleine school en willen graag individueel les geven, maar ja, dat werkt hier niet."

Frustrerend voor leerlingen

Voor de leerlingen van de basisschool is het trage internet frustrerend. Met een mobiel netwerk met stabiele 4G-verbinding zouden ze flink geholpen zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.