Enschede

Optelsom intimidatie en informatie leidde tot afblazen bijeenkomst azc Enschede

De bedreigingen en intimidaties waardoor een informatiebijeenkomst over het toekomstige asielzoekerscentrum (azc) in Enschede is afgelast, waren niet zozeer gericht aan gemeenteraadsleden, maar aan mensen die wilden inspreken.Â
"Ik spreek met mensen die zich uiterst onprettig voelen bij hoe het gaat. Ook die mensen moeten de ruimte hebben om te kunnen spreken", zegt burgemeester Onno Van Veldhuizen in een toelichting. Hij benadrukt dat zijn besluit tot afgelasting ook ingegeven is door informatie die is binnengekomen. "Ik kan daar niets over zeggen, maar helaas kan ik op advies van politie de veiligheid rond de bijeenkomst niet garanderen."

Overeenkomst

Tijdens de bijeenkomst aanstaande dinsdagavond van de stadsdeelcommissie Oost zouden omwonenden en betrokkenen geïnformeerd worden over de inrichting van het azc en het contract dat met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is afgesproken. Ook raadsleden wilden meer informatie over de bestuursovereenkomst.  
Volgens Van Veldhuizen was het niet mogelijk om meer agenten op te roepen, of desnoods de mobiele eenheid in te schakelen. "Op het moment dat je een gewone informatiebijeenkomst als evenement moet gaan organiseren, dan is er wel wat aan de hand. Bovendien lukt dat niet op stel en sprong."

Luisteren

Van Veldhuizen buigt zich nu over de wijze waarop de informatiebijeenkomst in een later stadium door kan gaan. "De informatievoorziening richting de raadsleden zal wel lukken, maar we werken er hard aan om met bekwame spoed ook andere betrokkenen te kunnen informeren. Wat nu gebeurt is vervelend en hoort niet, maar we moeten ons niet van ons stuk laten brengen."
Hij doet een beroep op het gezonde verstand bij alle betrokkenen. "Het gesprek verhardt, dat is niet de bedoeling. Het begint met luisteren. Je moet eerst de ander begrijpen voordat je zelf begrepen wordt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.