nieuws

'Komst van grote bouwmarkten naar Twente kan schadelijk zijn voor regionaal bedrijfsleven'

Bouwmarkt Hornbach
Bouwmarkt Hornbach
De komst van grote bouwmarktketens als Hornbach en Bauhaus naar Twente kan schadelijk zijn voor het regionale bedrijfsleven. Dat zegt Cees-Jan Pen, lector aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven, in een artikel in Twentsche Courant Tubantia.Â
Niet alleen andere bouwmarkten leiden volgens Pen onder de komst van de grote bouwmarkten, maar ook tuincentra en kleinere winkels op het gebied van woninginrichting worden er hard door geraakt. 
'Twente blinkt uit in uitgeven grond aan bouwmarkten'
Volgens de lector, die onderzoek deed naar de bouwmarktbranche, blinkt Twente uit in het uitgeven van grond aan nieuwe bouwmarkten. 
In Hengelo wordt dit jaar gebouwd voor Bauhaus, in Almelo en Enschede zijn plannen om een Hornbach te vestigen. 
'Gemeenten vaak kortzichtig'
Volgens Pen zijn gemeenten vaak kortzichtig met het uitgeven van de grond. "Die zijn al lang blij dat ze zoveel vierkante meter grond hebben kunnen verkopen, dat is mooi voor hun begroting. Maar ze zien niet wat ze kapotmaken", aldus de lector in de krant. 
Ongeveer twee jaar geleden stelde Roel Blaauw namens de winkeliersvereniging Winkelhart Enschede dat de komst van een grote bouwmarkt, geen of nauwelijks gevolgen zou hebben voor de binnenstad. Hij deed die uitspraak na een bezoek aan vestiging van Hornbach in Zuid-Nederland. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.