Carnaval

Carnavalsmis en preek van de leek trekken mensen naar de kerk

Een standaard kerkdienst kan veel mensen niet meer zo boeien. Maar als kerken het over een andere boeg gooien, dan blijkt dat een groot publiek aan te spreken.
In de Remigiuskerk in Weerselo vierde de jubilerende carnavalsvereniging de Knollentrekkers zaterdagavond de aftrap van carnaval in de kerk. De vereniging bestaat 55 jaar. 

ruimte nemen

Voorzitter van de pastoraatsgroep Tonnie Löbker hield als een volwaardige buut'nreder een preek. "Dit is voor mij als leek wat makkelijker om te doen dan voor de professionals in de kerk. We vragen geen toestemming, we nemen gewoon de ruimte om dit te doen". 

preek van de leek

Een heel andere bijeenkomst zondag in de Doopsgezinde kerk in Steenwijk. Daar was burgemeester Marja van der Tas uitgenodigd om een Preek van de Leek te houden. De preek van de leek wordt al in veel kerken georganiseerd.

bellenblaas en een gedicht

Van der Tas gaf een inspirerende boodschap over kwetsbaarheid en boosheid. Ze vergeleek de tijd van nu met die van Jeremia: ook toen waren veel mensen op de vlucht en was er weerstand om ze te helpen. De gemeente reageerde verrast toen de burgemeester bellenblaas tevoorschijn haalde en een gedicht voorlas.
Zelf laat de burgemeester zich inspireren door het christelijk geloof, vertelt ze desgevraagd. En nee, ze was niet zenuwachtig. "ik ben het wel gewend om te spreken voor groepen". 

applaus voor de voorganger

Beide kerken waren goed gevuld, al was er in Weerselo veel jeugd te zien en overheersten in Steenwijk de grijze hoofden. De toehoorders van Van der Tas konden haar bijdrage wel waarderen. En voor de carnavalsvierders kan het feest nu écht losgaan. Zij beloonden voorganger Löbker met applaus. 
Zondag in Hoogtij een uitgebreide impressie van de vieringen in Steenwijk en Weerselo.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.