Universiteit Twente

Onderzoek I&O Research en UT: "Ja-kamp voor referendum Oekraïne groeit"

Het aantal voorstanders van een nauwere samenwerking tussen de Europese Unie en  Oekraïne groeit in Nederland. Dat blijkt uit twee peilingen, die zijn gehouden door I&O Research uit Enschede samen met de Universiteit Twente. De Volkskrant schrijft erover.
Het referendum gaat over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en de en Oekraïne waarin afspraken worden gemaakt over nauwere samenwerking op politiek, cultureel en economisch gebied. 

Zwevende kiezers

Het aantal potentiële voorstemmers zou zijn gegroeid omdat steeds meer mensen weten waar het referendum, dat op 6 april wordt gehouden, om draait. Volgens I&O-onderzoeker Peter Kanne waren er in januari minder zwevende kiezers en dat is vooral goed geweest voor het ja-kamp, stelt Kanne in de krant.  Eenderde van de kiezers moet nog bepalen hoe er gestemd wordt. 

Voor of tegen Europa

UT-onderzoeker Martin Rosema zegt in De Volkskrant dat het nee-kamp tot nu toe alleen maar goed is geweest in het neerzetten van het referendum alsof het gaat om maar één vraag: ben je voor of tegen Europa? 
Uit de peiling van onder meer de Universiteit Twente blijkt dat veel kiezers diep verdeeld zijn over de vraag of de regering de uitslag van het referendum moet volgen. 48 procent vindt van wel, tegen 41 procent nee-stemmers. 

Riskante tactiek

De voorstanders wijzen trouwens nog op een heel andere tactiek. Gewoon niet naar de stembus gaan, want als de opkomst minder dan 30 procent is, keurt de regering de overeenkomst met Oekraïne direct goed. Riskante tactiek, menen de onderzoekers, ook uit democratisch oogpunt. En als er wel meer dan 30 procent opkomst is, zullen de tegenstanders een monsterzege boeken. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.