spookhuis

Geld om 'spookhuis' in Hertme te verplaatsen, lokale kenner Gé Nijkamp is kritisch

Het lijkt erop dat financieel alles geregeld is om 'het spookhuis' in Hertme weg te halen en op een andere plek opnieuw op te bouwen. Maar zo makkelijk is dat allemaal niet, zegt kenner Gé Nijkamp uit Borne.
Hij is kritisch. "De gemeente heeft dit al vaker met gebouwen willen doen. Dan werd alles afgebroken en opgeborgen en we hebben er nooit iets van teruggezien. Als ze dit willen, dan moeten ze het steentje voor steentje afbreken en meteen weer opbouwen. Anders wordt het niet wat en dat zou zonde zijn". 
De provincie heeft geld toegezegd als de gemeente de andere helft wil betalen. De gemeente wil dat. In totaal is ruim 175.000 euro nodig. Grote vraag is nu waar het gebouw dan weer opgebouwd moet worden. Er is nog geen plek voor aangewezen. 
Het spookhuis is een rijksmonument. Het heet eigenlijk 't Oude Groothuys. In het oude pand werden vroeger kerkdiensten gehouden. Het pand ontleent de naam aan de 'witte wieven' die tijdens de diensten rond het gebouw zouden spoken om pottenkijkers en indringers af te schrikken. Op de plek waar het nu staat, heeft het geen toekomst. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.