Gemeenten gaan aan de slag met wettelijk basisinkomen

Tientallen gemeenten in Nederland gaan onderzoeken of de invoering van een basisinkomen haalbaar is. Een basisinkomen is een minimum wettelijk inkomen voor alle Nederlanders ouder dan 18 jaar. Het is een recht, dus er zijn geen administratieve verplichtingen aan verbonden zoals bij een uitkering.

Zo start er in Zwolle binnenkort een sociaal experiment met de bijstand. Een aantal uitkeringsgerechtigden krijgt meer vrijheid om een zinvolle dagbesteding te vinden. Dat betekent dat de sollicitatieplicht vervalt en er ruimte komt voor bijvoorbeeld een opleiding, mantelzorg of vrijwilligerswerk.

Staatssecretaris moet experimenten rondom basisinkomen goedkeuren

Volgens PvdA fractievoorzitter Eefke Meijerink is het goed dat er aan gewerkt wordt om de grens tussen betaald en onbetaald werk weg te nemen."Het belemmert mensen in hun initiatieven om weer aan de slag te gaan. Ruim de helft van alle bijstandgerechtigden zit langer dan drie jaar in een uitkering",  aldus Meijerink.

"Experimenten rondom de mogelijke invoering van een basisinkomen kunnen misschien voor een doorbraak zorgen. Bovendien kan de invoering van een basisinkomen helpen om het sociale zekerheidstelsel op termijn betaalbaar te houden."

Voorwaarde voor de mogelijke invoering van een basisinkomen is wel dat PvdA staatssecretaris Kleinsma gemeenten groen licht geeft voor de verschillende experimenten op dit gebied.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren