Reevediep

Kampen blijft inzetten op volledig bevaarbare bypass

Graafmachines en grote bergen wit zand maken duidelijk dat bij Kampen de aanleg van de bypass in volle gang is. De grote vraag is nog wel: wordt het een doodlopende sloot of wordt deze aftakking van de IJssel volledig bevaarbaar voor de recreatievaart?
Als het aan wethouder Gerrit Jan Veldhoen ligt dan wordt de bypass een veelgebruikte vaarroute. "De kansen die hier liggen voor recreatie en toerisme zijn enorm en van onschatbare waarde. Door een uitspraak van de Raad van State mag de laatste 150 meter van de geul niet bevaren worden. We zijn ons nu aan het beraden over de vraag of die uitspraak zo definitief is dat deze zaak op slot ligt, of dat er toch nog mogelijkheden zijn. Ik hoop echt op dat laatste."

Hordes nieuwe toeristen

Het pleidooi wordt ondersteund door Wim Vos van het Watersportverbond. "We praten wel over 12.000 bootjes die straks elk jaar gebruik gaan maken van de nieuwe vaarroute door de bypass, mits deze helemaal bevaarbaar wordt dan. Anders dan zie ik het somber in."
De cijfers komen van onderzoekers van Waterrecreatie Advies BV. Reinier Steensma deed een onderzoek in opdracht van het Rijk en de provincie. "Gemiddeld geven de waterrecreanten meer dan honderd euro per dag uit. Moet je nagaan wat al die extra bezoekers de economie in de regio Kampen gaan opleveren."

Bypass compleet overbodig

Bart Zeven van de actiegroep Zwartendijk kan er nog steeds niet enthousiast van worden. "Als je de cijfers bestudeert, dan gaat de bypass geen enkele bijdrage leveren aan de waterveiligheid van Kampen. En ook niet aan de economie."
Volgens Bart Zeven ligt de binnenstad van Kampen ligt veel te ver bij de bypass vandaan. "Dat gaat gewoon niet werken. Nee, de bypass moet eigenlijk helemaal niet worden aangelegd en zeker niet bevaarbaar worden. Dat is gewoon heel slecht voor de natuur in het gebied."

Publicatie rapporten

De rapporten van Waterrecreatie Advies BV over de bevaarbaarheid van de bypass waren tot nu toe niet openbaar, maar zijn door RTV Oost opgevraagd en toegevoegd aan deze publicatie. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.