hypotheek

Stichting Hypotheekclaim: Mogelijk tienduizenden verkeerde hypotheekadviezen

Per geval zou de schade kunnen oplopen tot tienduizenden euro's schade
Per geval zou de schade kunnen oplopen tot tienduizenden euro's schade
Tienduizenden huizenbezitters zijn mogelijk verkeerd voorgelicht door hun adviseur bij het overstappen naar een nieuwe hypotheek. Dat concludeert de nieuwe stichting Hypotheekclaim uit Zwolle op basis van een steekproef.Â
Volgens de stichting zit er een 'weeffout' in meerdere hypotheekadviezen. De adviseurs zouden hebben verzuimd om de fiscaal voordeligste hypotheek aan te raden.

Niet de voordeligste keuze

Het gaat om huizenbezitters met een oude aflossingsvrije hypotheek (van voor 1 januari 2013) die zijn overgestapt op een nieuwe annuïteitenhypotheek. 
Voorzitter Siebe Annema van Hypotheekclaim: "Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is meestal de wens dat de kosten per maand lager uitvallen. Binnen de hedendaagse belastingwetgeving is een annuïteitenhypotheek dan vaak de voordeligste keuze."

Tienduizenden euro's schade

"Dat geldt echter niet als de huiseigenaar vóór 2013 ook al een hypotheek had. Dan kan namelijk nog gebruik gemaakt worden van de veel voordeliger fiscale regels van vóór 2013, zelfs als men zekerheid van aflossing op de einddatum van de hypotheek wenst", zegt Annema.  
De schade die deze mensen hebben opgelopen op basis van een verkeerd hypotheekadvies beslaat volgens de stichting vele tienduizenden euro's per geval.

Slordigheid of onwetendheid

"Wij roepen de hypotheekbezitters op om hun papieren eens goed na te kijken", zegt Annema. "Wij denken dat er in totaal meer dan 100.000 verkeerde of onvolledige adviezen zijn verstrekt."
Als mogelijke oorzaken noemt Annema slordigheid of onwetendheid bij veel hypotheekadviseurs. Gedupeerden kunnen zich bij de stichting melden. Een expert van Hypotheekclaim kan dan proberen de schade te verhalen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.