Urenco

Uraniumtransport van en naar Urenco in Almelo onder vuur

Uraniumverrijker Urenco in Almelo
Uraniumverrijker Urenco in Almelo
De transportvergunningen voor het vervoer van uranium van en naar Urenco in Almelo dreigen onderuit te gaan. Dat bleek vandaag tijdens een zitting de Raad van State.
Volgens milieuwaakhond Stichting Laka houden minister Schultz van Haegen en Urenco zich niet aan de regels voor vervoer van radioactieve stoffen. De transportvergunningen zouden onterecht zijn verleend aan een Belgische en Duitse vervoerder.
De advocaat van Laka betoogde dat Urenco partijen uranium niet zelf verrijkt, maar dat laat doen door goedkopere bedrijven in Rusland en Duitsland. Daarmee zou Urenco niet alleen geld verdienen, maar vooral ook zorgen voor onnodig extra vervoer met gevaarlijk materiaal.

Doorvoer van uranium is wettelijk verboden

Volgens de advocaat is de doorvoer van uranium vanaf Urenco wettelijk verboden. Transporten met radioactief materiaal moeten tot het absolute minimum beperkt blijven.
Urenco beweert dat uitsluitend in zeer incidentele gevallen uranium wordt doorgevoerd als de eigen fabriek in Almelo tijdelijk onvoldoende capaciteit heeft.

Contract met Russisch bedrijf roept vraagtekens op

De voorzitter van de Raad zet echter grote vraagtekens bij de verklaring van Urenco door te wijzen op een contract met een Russisch bedrijf.
Dat contract verplicht Urenco gedurende vijf jaar om een gegarandeerde hoeveelheid uranium door dit Russische bedrijf te laten verrijken.
Dit lijkt volgens de raadsvoorzitter niet op incidentele doorvoer.
Laka constateerde al eerder dat de investeringsbank Goldman Sachs speculeert met uranium en daarvoor de doorvoer van Urenco gebruikt.
Dat leidde tot Kamervragen, waarna bleek dat er inderdaad uranium van Urenco naar Rusland is doorgevoerd.
De uitspraak is over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.