nieuws

MST en Enschede onderzoeken parkeren bij ziekenhuis na klachten over kosten

De gemeente Enschede en het ziekenhuis MST onderzoeken drie maanden lang het parkeergedrag van bezoekers van het ziekenhuis. Dat is het gevolg van kritiek op de parkeerkosten.
Onderzoek moet uitwijzen hoe lang mensen blijven, wat het ze kost en of ze alleen naar het ziekenhuis gaan. De resultaten daarvan worden begin april bekend.  

Karig met korting

Het MST heeft bijna een maand geleden de nieuwbouw geopend. Bezoekers kunnen sindsdien parkeren in de Van Heekgarage en betalen daarvoor het normale parkeertarief voor de binnenstad. Dat kan oplopen tot meer dan 20 euro per dag.
Het MST geeft jaarlijks 30.000 kortingskaartjes uit maar hanteert daarvoor bijzonder strikte regels. De meesten bezoekers betalen het volle pond. In overleg met de cliëntenraad is nu besloten het parkeergedrag drie maanden te monitoren om mogelijk meer bezoekers in aanmerking te laten komen voor een kortingskaart.

Gemeenten samen optrekken

Dat zei wethouder Van Agteren van Enschede vanmiddag in een gesprek op Radio Oost in een reactie op de gemeenteraadsfractie van Burgerforum in Losser.
Burgerforum wil, gesteund door de gehele raad, de gemeente Enschede en het ziekenhuis MST ervan overtuigen dat de parkeertarieven naar beneden bijgesteld moeten worden.

'Bal ligt bij MST'

Om sterker te staan zoekt Losser contact met de andere gemeenten in Twente en de Achterhoek. "Het kan toch niet zo zijn dat mensen die het al moeilijk hebben nu de dupe worden", zegt fractievoorzitter Ter Haar van Burgerforum. 
Volgens Van Agteren is het niet aan de gemeente maar aan het ziekenhuis om iets aan de parkeertarieven te doen. Het ziekenhuis besloot zeven jaar geleden om in de binnenstad te blijven zitten en daar hoort parkeren op eigen grond bij. Dat bleek niet mogelijk waardoor is ingestemd met medegebruik van de Van Heekgarage.

Enschedeërs zouden betalen voor bezoekers

De gemeente heeft daarvoor voor 20 miljoen euro een nieuwe ingang van de garage laten aanleggen. Door nu de parkeertarieven voor bezoekers van het ziekenhuis en mogelijk daarna de binnenstad te verlagen heeft de gemeente te maken met een miljoenenverlies.
"Dat zou je dan weer verdisconteren naar de samenleving en dat zou betekenen dat de inwoners van Enschede betalen voor het parkeren van de bezoekers aan het ziekenhuis." Dat kan volgens Van Agteren niet de bedoeling zijn.

Bemiddeling

Ter Haar vindt dat de gemeente er toch een rol in de kwestie heeft, omdat de gemeente profijt heeft van een ziekenhuis in de stad. Ondernemers in het centrum zouden profiteren van het aantal bezoekers aan het ziekenhuis. Van Agteren begrijpt dat, maar doet geen enkele toezegging. Volgens hem ligt de bal echt bij het ziekenhuis. Hij wil wel in de kwestie bemiddelen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.