Nieuws

Relatief veel spijbelaars in Enschede en Almelo

In Enschede en Almelo wordt relatief het meest gespijbeld
In Enschede en Almelo wordt relatief het meest gespijbeld
In Enschede en Almelo wordt relatief meer gespijbeld dan in andere Overijsselse steden. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Dekker vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.Â
Het aantal leerplichtige kinderen in Nederland dat voor korte of langere tijd niet naar school ging, is vorig schooljaar afgenomen van 10.680 naar 9.972 leerlingen.
Een aantal van ruim vierduizend leerlingen stond wel op een school ingeschreven maar is in totaal langer dan vier weken afwezig geweest, blijkt uit de brief van Dekker.

Grote regionale verschillen

Ingezoomd op de cijfers per gemeente vallen grote regionale verschillen op. Koploper is Lelystad waar 17 procent van de leerlingen spijbelt. In Leeuwarden gaat het om 9,6 procent van de leerlingen. 
Enschede staat op de vijfde plaats in de ranglijst. In deze gemeente verzuimde vorig schooljaar 5,1 procent van de leerlingen. Ook Almelo staat in de top tien. 

Nieuwe methodiek

Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede wordt er in Enschede en Almelo een andere, nieuwe methodiek gebruikt om spijbelaars op te sporen. Hierdoor komt veel zogeheten verborgen verzuim aan het licht.
Hierdoor lijkt het alsof er in Enschede en Almelo meer verzuimd wordt dan in andere gemeenten. Volgens de woordvoerder is er in andere gemeenten naar verhouding juist meer sprake van verborgen verzuim.

Weinig verzuim in Hengelo

Hengelo heeft relatief de minste spijbelaars (1,81 procent van het totale aantal leerlingen). Zwolle en Deventer zitten daar weer tussen met 2,68 en 2,17 procent. 
LocalFocus heeft de verzuimcijfers, uitgesplitst naar de 36 grootste gemeenten, voor het schooljaar 2014/2015 op een rij gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.