Vriezenveen

Twenterand in beroep tegen opgelegde boete in zaak grondaankoop Vriezenveen

Rechtzaak over grondaankoop in Vriezenveen
Rechtzaak over grondaankoop in Vriezenveen
De gemeente Twenterand gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter, die de gemeente vorig jaar veroordeelde tot het betalen van een boete van 420.500 euro aan twee families in Vriezenveen.
De rechtbank deed die uitspraak in november 2015. Twenterand had eerder grond gekocht van de families en in het verkoopcontract was een boeteclausule opgenomen. Zodra de grond een andere bestemming zou krijgen, waardoor de grond meer waard zou worden, zou de gemeente bijbetalen. Als de gemeente die bijbetaling te laat zou uitvoeren, moest er per dag een boete van 1000 euro worden betaald. 

Ruim 800 dagen te laat

Toen duidelijk werd dat de grond een andere bestemming zou krijgen stapten de families naar de rechter, waar ze ongeveer 1,6 miljoen euro eisten. De rechtbank oordeelde dat de gemeente geen extra nabetaling hoefde te doen. Als gevolg zou het totale boetebedrag 841.000 euro bedragen.
De boeteclausule was geldig, maar het boetebedrag stond volgens de rechter niet in verhouding met de nabetaling van 40.000 euro. Het bedrag werd daarom verlaagd tot 420.500. Overigens zegt de gemeente dat de bestemming nog steeds niet officieel is gewijzigd.
Of de families ook in beroep gaan is nog niet bekend, meldt de Tubantia. Zij zijn het niet eens met het besluit van de rechtbank om de eis van een extra nabetaling af te wijzen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.