nieuws

Raalte ziet af van verdere stappen tegen oud-wethouder Haarman in stortgat-affaire

De gemeente Raalte legt zich definitief neer bij de uitspraak van Raad van State over het stortgat op het voormalige boerenerf van oud-wethouder Ben Haarman. Raalte heeft besloten om niet in cassatie te gaan daarmee komt een einde aan een juridische strijd die ruim drie en een half jaar geduurd heeft.Â
De rechtbank is van mening dat Haarman niet heeft geweten dat er op zijn terrein een stortgat met asbest lag, toen hij zijn bedrijf in 2006 aan de gemeente Raalte heeft verkocht. 
De schadeclaim van twee ton, die Raalte van Haarman vorderde voor de sanering van het vervuilde terrein, zal de gemeente dus zelf moeten betalen. Evenals de proceskosten die inmiddels in de tienduizenden euro's lopen.
Wethouder Wout Wagenmans: "Wij blijven teleurgesteld in de uitkomst, maar het college ziet onvoldoende aanknopingspunten om de juridische procedure in deze zaak voort te zetten."

Boek definitief sluiten

Ben Haarman is blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan de slepende juridische kwestie. "Het vreet energie. Mijn naam is natuurlijk continu op een negatieve manier in de media gekomen, dat is niet leuk voor mij en mijn omgeving. Ik ben de hele kwestie ook meer dan zat en ben opgelucht dat de juridische strijd is gestreden", aldus Haarman in een reactie.
De oud-wethouder overweegt nog of hij een gang naar de rechter maakt voor eer-herstel van zijn naam en een eventuele schadecompensatie. "Dat weten we nog niet, ergens wil je het boek ook een keer definitief sluiten."

Politiek staartje

Toch krijgt de kwestie nog een politiek staartje. De fracties in de gemeenteraad van Raalte willen namelijk een diepgaand onderzoek naar de stortgat-affaire. Ze hebben de raadgriffie opdracht gegeven om de mogelijkheden voor een onderzoek, waarbij de onderste steen boven moet komen, op een rij te zetten. Te denken valt aan een raadenquête, waarbij ook getuigen gehoord kunnen worden.
Volgens fractievoorzitter Temmink van het CDA in Raalte willen alle fracties een onderzoek waarin duidelijk wordt wat er in de kwestie mis gegaan is.  

Vraagtekens bij bodemonderzoek

Haarman zelf juicht een politiek onderzoek toe. Hij sluit niet uit dat er destijds door de gemeente zelf fouten zijn gemaakt. Zo zet hij vraagtekens bij het bodemonderzoek dat de gemeente heeft uitgevoerd. "Je kunt je afvragen of ze dat niet beter hadden moeten doen, zodat het stortgat al bij de aankoop van de grond en niet pas in 2011 ontdekt was", aldus Haarman. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.