nieuws

Eerste Kamer schort debat Mediawet op

Eerste Kamer schort debat Mediawet op
Eerste Kamer schort debat Mediawet op
De Eerste Kamer heeft het debat over de nieuwe Mediawet opgeschort tot 1 maart. Partijen willen meer duidelijkheid over de toezeggingen die staatssecretaris Sander Dekker heeft gedaan.
De meeste partijen hadden flinke kritiek op het wetsvoorstel van Dekker om het omroepbestel te moderniseren. Hun instemming wilden ze laten afhangen van het antwoord op de vele vragen die ze hem hadden gesteld. Dekker deed wel enkele toezeggingen om de partijen tegemoet te komen, maar daarover ontstond enige verwarring.

Modernisering

Dekker wil het omroepbestel moderniseren nu het aantal kijkers steeds verder afneemt. Het bestel moet opener, waarbij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) van een coördinerende naar een sturende rol gaat. Behalve omroepen mogen ook externe producenten straks televisieprogramma's maken. Het aanbod moet vooral cultureel, informatief en educatief zijn. Amusement mag nog wel, maar niet als doel op zich.
Veruit de meeste partijen wilden een aanpassing van het wetsvoorstel. De grootste zorgen betroffen de onafhankelijkheid van de NPO en de redactionele zelfstandigheid van omroepen. Ook zijn de meeste partijen tegen 'politieke' benoemingen.
Dekker gaat kijken hoe de benoemingen van bestuurders en toezichthouders in de omroepwereld anders kunnen. Alternatieven moeten volgens hem dan wel beter zijn dan de huidige procedure. Hij zegde in ieder geval toe dat er geen bemoeienis van het kabinet meer zal zijn met de benoeming van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Bezuiniging op regionale omroepen

In de Eerste Kamer bestaat daarnaast de vrees dat de bezuiniging van 17 miljoen op de regionale omroepen ook ten koste zal gaan van de inhoud en kwaliteit van de uitzendingen. De bezuiniging is volgens koepelorganisatie ROOS van de regionale omroepen al niet te halen op 1 januari 2017 en door uitstel van de Mediawet al helemaal niet meer.
De staatssecretaris deed de Eerste Kamer de toezegging de regionale omroepen financieel te hulp te schieten met frictiekosten, maar dat is nu juist één van de toezeggingen die de Eerste Kamer hard op papier wil zien voordat de senatoren de wet verder willen behandelen.

'Zeer kritisch'

Veel partijen in de Eerste Kamer, zoals regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, Partij voor de Dieren, GroenLinks, SP, ChristenUnie, de Onafhankelijke Senaatsfractie en 50Plus zijn om uiteenlopende redenen zeer kritisch over de nieuwe Mediawet. De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Senaat dus steun van de oppositie is nodig. Maar ook de PvdA zelf is nog erg kritisch.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.