koeien

Koeien eerder de wei in levert boeren extra geld op

"Het zet me wel aan het denken of ik de koeien eerder de wei in zal sturen." Dat zegt veehouder Berny Remerink uit De Krim. Als veehouders hun koeien al vóór 15 april de wei in sturen krijgen ze een vergoeding van 750 euro. Staatssecretaris Van Dam van Landbouw maakte vandaag een subsidieregeling bekend om boeren te verleiden het vee niet alleen op stal te houden.
"Het geeft wel een extra stimulering. Ik vind het een goede zaak dat weidegang wordt gestimuleerd. Al weet ik niet of het uitmaakt of dat eerder of later dan 15 april gebeurt", zegt Remerink.

Weidevogels

Van Dam kiest voor 15 april omdat na die datum het gras niet met machines gemaaid hoeft te worden en dat is goed voor broedende weidevogels. Veel nesten worden tijdens het maaien vernield, maar de koeien grazen er omheen. 
Remerink ziet nog meer voordelen. "Het is goed voor de melksector, het is goede reclame voor onze producten in het buitenland wanneer koeien meer in de wei staan en minder op stal. En het geld is natuurlijk ook leuk meegenomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.