N36

Dodelijk ongeval N36 door hoestbui? Officier van justitie gelooft er niets van

Dodelijk ongeval N36
Dodelijk ongeval N36
Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van het dodelijke ongeval op de N36 bij Vriezenveen op nieuwjaarsdag vorig jaar, maar één ding is zeker; het kwam niet door een hoestbui die de veroorzaker zegt te hebben gehad. Dat zei de officier van justitie vanmiddag voor de rechtbank in Almelo. Hij eiste 240 uur werkstraf en een jaar rijontzegging tegen een 24-jarige man uit Almelo.
Het ongeval gebeurde in de avonduren. De auto van de 24-jarige botste frontaal op een tegemoetkomende auto waarin het slachtoffer zat. Die auto botste daarna tegen een derde auto en belandde in de sloot.
De aanrijding gebeurde voor de ogen van de dochter van het slachtoffer, zij reed vlak achter haar ouders. De vrouw deed tijdens de rechtszaak in een emotioneel betoog verslag van wat ze zag. Haar vader, die in een rolstoel zat, had de aanrijding niet overleefd. Haar moeder raakte zwaargewond en werd maandenlang in een revalidatiecentrum behandeld.
De dochter vertelde voor de rechtbank dat de 24-jarige verdachte nooit iets van zich heeft laten horen. Dat steekt de nabestaanden enorm, zegt ze. Wat ze ook vervelend vinden, waren berichten die de verdachte na het ongeluk op Facebook zette. Kort na het ongeval plaatste de man een schermafbeelding van een rijsimulatiespel; daaruit bleek dat hij een goede bestuurder was. Ook zou de man verheugd hebben gemeld dat hij zijn rijbewijs weer terug had; "Hop, hop, rijbewijs weer terug!".

Hoestbui de oorzaak?

Volgens de verdachte bestuurder moet het ongeluk zijn gebeurd door een hevige hoestbui, die hij kreeg door het roken van zware shag en het inademen van vuurwerkrook tijdens de jaarwisseling. Door het hoesten zou hij per ongeluk naar links hebben gestuurd waardoor hij tegen de auto van het slachtoffer botste.
Bij die verklaring zijn de nodige vraagtekens te plaatsen, aldus de officier van justitie. In een eerste verhoor door de politie verklaarde zijn vriendin, die ook in de auto zat tijdens het ongeluk, dat ze niets had gemerkt van een hoestbui. Daarover sprak ze pas een maand later, toen ze alle tijd had gehad om het verhaal van haar vriend te horen. Een getuige zegt dat hij de indruk had dat de 24-jarige een afslaande auto inhaalde.

Ruzie of in slaap gevallen

Volgens de officier van justitie is één ding duidelijk. De auto die de 24-jarige bestuurde reed op het moment van de fatale botsing met twee wielen meer dan een meter over de doorgetrokken streep. Misschien had de man ruzie met zijn vriendin, speelde hij met zijn telefoon of viel hij in slaap, maar een hoestbui is volgens de officier niet de oorzaak.
Over twee weken wordt meer duidelijk, dan doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.