moskee

Nieuwe geluidstest oproep tot gebed moskee Enschede

Geluidsproef moskee Enschede
Geluidsproef moskee Enschede
Enschede gaat opnieuw testen hoe de oproep tot gebed gaat klinken op de plek waar een nieuwe moskee moet komen. Wethouder Hatenboer wil daarmee twijfels over of de test wel correct is uitgevoerd, definitief wegnemen.Â
Op 23 januari werd ook al het geluid getest van de zogenoemde Azan. Toen was de gebedsoproep in vijf verschillende geluidssterktes te horen vanaf het terrein van de nieuw te bouwen moskee aan de Wethouder Beversstraat.
Maar volgens buurtbewoners was het geluid bij deze tests zachter dan het straks in werkelijkheid zal zijn. 
70 decibel 
Belangrijk punt is de 70 decibel (db). Dat is de maximale geluidssterkte die is toegestaan en dat wordt gemeten op de dichtstbijzijnde gevel.
Volgens omwonenden werd bij de test in januari de 70 db niet gehaald en viel de overlast daarom wel mee. 

Nieuwe test moet wantrouwen wegnemen

Wethouder Hatenboer: "Ik wil niet dat de discussie gaat over of de test goed is gegaan of niet." De wijkraad mag daarom op kosten van de gemeente een gecertificeerd bureau aanwijzen dat objectief zal vaststellen wat 70 decibel is op de dichtstbijzijnde gevel.
Hatenboer hoopt daarmee het wantrouwen van de buurt over de uitvoering van de test weg te nemen. De gemeente wil de test zo snel mogelijk uitvoeren, zodat daarna een inhoudelijke debat kan volgen over de gebedsoproep. 

Informatiebijeenkomst gaat door

Vanavond is er in Enschede een informatiebijeenkomst waarbij gesproken wordt over de nieuwe moskee. Nu de uitvoering van de geluidstest ter discussie staat, is dit onderwerp van de agenda geschrapt. Enschede wil daarmee voorkomen dat er een verkeerde discussie wordt gevoerd. 
Er wordt vanavond wel gesproken over andere thema's rondom de nieuwe moskee. Het gaat dan onder meer om de grootte van het gebouw en parkeerproblemen die door de buurt verwacht worden. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.