paardenbeul

Dierenarts uit Haaksbergen: "Paardenbeul bestaat niet"

Er is geen sprake van een paardenbeul die door het hele land paarden verminkt. Dat zegt dierenarts Jan Greve uit Haaksbergen naar aanleiding van meerdere gevallen die de afgelopen tijd gemeld werden waarbij paarden en pony's, veelal van achteren, verwond blijken te zijn.Â
De Haaksbergse dierenarts zegt tegen De Paardenkrant dat hij foto's van een mishandelde merrie gezien heeft, maar dat hij niet kan bedenken hoe een mens dit gedaan heeft.

Greve: merrie laat dit echt niet toe

Greve: "Het bestaat niet dat dit met een mes gedaan is. Als het je al lukt om überhaupt een keer te snijden, dan heb je voor het opensnijden van de vulva tot de uier meerdere sneden nodig, dat laat zo'n merrie echt niet toe, tenzij ze verdoofd was."
Het lijkt Greve waarschijnlijker dat de dieren elkaar verwonden. "Dit is een stomp trauma, waarschijnlijk door een zeer harde klap van een andere merrie ontstaan." Volgens Greve draaien merries die samen staan elkaar de kont toe en kunnen ze dan rake klappen uitdelen. 

Greve gesteund door collega-arts

Dierenarts Gert Teunnissen is het eens met Greve. "Als jij achter een paard staat en je prikt in de vulva, wat ik ook wel eens moet doen om het gebied lokaal te verdoven, dan slaat zo'n merrie overal dwars doorheen."
"Dus je redt het niet om met een mes van de vulva tot de uier open te snijden. Dat lukt je niet, dat gaat gewoon niet, ook niet bij het braafste paard," zegt Teunnissen tegen De Paardenkrant. 

'Echt wel idioten in de wereld'

De artsen voegen er aan toe dat er wel degelijk paardenbeulen rondlopen. "Er zijn echt wel idioten in de wereld die op een emmer achter een paard gaan staan om zo'n paard te dekken, maar snijden en prikken lukt je niet", zegt Teunissen. 
De dubieuze gevallen met verwondingen aan het achterste zijn volgens de artsen veroorzaakt door andere paarden of objecten in de omgeving. 
 
Jan Greve in De Paardenkrant van morgen: 'Paardenbeul bestaat niet'** Nieuwe update van collegadierenartsen van De...
Posted by
on 
    
De Enschedese stichting Zinloos Geweld tegen Dieren is er wel van overtuigd dat er op dit moment paardenbeulen actief zijn. Initiatiefnemer Henk ten Napel van de stichting schat dat zeker vijftig paarden in de afgelopen jaren ernstig verwond zijn door paardenbeulen. 

Petitie van Zinloos Geweld tegen Dieren

Ten Napel begon een petitie omdat hij vindt dat de politie te weinig doet. De mishandeling wordt wel geregistreerd, maar volgens Ten Napel worden de dierenbeulen niet actief opgespoord. Hij wil dat daar verandering komt. 
Meer dan 40.000 mensen tekenden inmiddels al zijn petitie. Het onderwerp zal daardoor binnenkort op de agenda komen te staan in de Tweede Kamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.