'Verdachte moord Joey Moes in Enschede bekende tegenover medeverdachte'

De 31-jarige Diego U. uit Hengelo heeft tegenover een medeverdachte bekend dat hij Joey Moes doodschoot. Dat zei de officier van justitie vanmorgen tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Zwolle.

Moes werd in december 2014 doodgeschoten in de buurt van zijn woning in Enschede, bij het winkelcentrum in de Enschedese wijk Twekkelerveld. Een ruzie over een geleverde partij drugs zou de reden zijn. De 31-jarige verdachte is vorig jaar door de rechtbank in Almelo op vrije voeten gesteld; er was onvoldoende bewijs om hem nog langer vast te houden.

Brute woningoverval

Hij werd vervolgens in november vorig jaar in Zwolle aangehouden na een gewapende en brute woningoverval aan de Backermarke. Bij de overval werd de bewoner vastgebonden en bedreigd met een vuurwapen.


Bij die overval was ook een man uit Haaksbergen betrokken. Die man heeft zijn aandeel inmiddels bekend. Tijdens de regiezitting vanmorgen vertelde de officier van justitie dat de man heeft gezegd dat de 31-jarige U. tegenover hem en een andere man de moord op Moes heeft bekend. Dat zou hij tot twee keer toe hebben gedaan.

Advocaten van hetzelfde kantoor

De officier van justitie wil de Haaksbergenaar graag als getuige horen, zodat hij een verklaring kan afleggen. Hij voorziet alleen problemen. Dat gesprek kan niet gevoerd worden zonder advocaat. Beide verdachten hebben advocaten van hetzelfde kantoor; de officier van justitie kan zich niet voorstellen dat dat goed gaat. Daarom heeft hij de man een lijstje met andere advocaten voorgelegd die hem zouden kunnen bijstaan in deze kwestie.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil graag om de tafel met de man om te kijken of er eventueel een deal afgesloten kan worden. Dat zou kunnen betekenen dat er een korting op de strafeis komt; de man uit Haaksbergen heeft nog een forse voorwaardelijke straf boven het hoofd hangen.

'Stoppen met lastigvallen'

De advocaat van de verdachte uit Haaksbergen heeft aan het OM gevraagd om te stoppen met het lastigvallen van de hoogzwangere partner van zijn cliënt. "Om de haverklap staan er politiemensen bij haar voor de deur die willen dat er een verklaring wordt afgelegd."


De 31-jarige verdachte van de moord op Moes ontkent dat hij de dodelijke schoten loste. Hij zei eerder dat een zekere 'Sam' de dader was. De Hengeloër wordt ook verdacht van overvallen in Rotterdam en Eck en Wiel, de diefstal van een auto in Enschede en het bezit van bijna een kilo drugs kort voor de moord op Moes.

Inhoudelijke behandeling laat op zich wachten
De inhoudelijke behandeling van de zaken tegen de Hengeloër wordt pas ergens halverwege dit jaar verwacht. Er lopen nog forensische onderzoeken en een gedragsdeskundige moet nog een rapport opmaken. Welke Overijsselse rechtbank de zaken uiteindelijk behandelt, is nog niet duidelijk.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren