gedeputeerde Eddy van Hijum

MKB-bedrijven moeten in Overijssel zorgen voor verdere groei economie

De midden- en kleinbedrijven (MKB) in Overijssel moeten er voor gaan zorgen dat de economie verder gaat groeien in onze provincie. Dat vindt althans de Overijsselse CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum.
"We hebben in Overijssel veel MKB-bedrijven, die willen we als provincie stimuleren om te groeien. Als alle MKB-bedrijven één personeelslid aannemen, dan zou er sprake zijn van een personeelstekort. Dus daar ligt de sleutel tot een oplossing." Van Hijum reageert daarmee op de lichte stijging van het aantal banen in Overijssel.

Economie krabbelt weer langzaam op

De werkgelegenheid is tussen april 2014 en april 2015 licht gestegen met 3500 banen. De groei blijft wel achter bij de rest van Nederland. "Gelukkig krabbelt de economie langzaam weer wat op. Daar zijn we natuurlijk blij mee. Je ziet het ook wat verbreden. De zakelijke dienstverlening, handel, horeca, onze vrijetijdseconomie doet het goed. De bouwsector krabbelt ook weer wat op. Maar we zijn er nog niet, we zijn ook nog niet tevreden. We vinden de werkloosheid nog te hoog en de banengroei te laag, dus we zullen er echt een tandje bij moeten zetten", aldus Van Hijum.

Overheid kan helpen bij het verlenen van kredieten

Toch is het lastig voor de provincie om echt maatregelen te nemen. "De overheid maakt geen banen, dus de bedrijven moeten het zelf doen", stelt Van Hijum. De overheid kan volgens hem alleen helpen om banken en andere kredietverleners over te halen om makkelijker kredieten te laten verlenen. Ook kan de overheid helpen bij netwerken.
ZZP-ers onzeker door veranderende regelgeving 
Een andere zorg is dat er steeds meer ZZP-ers zijn, zelfstandigen zonder personeel. Die groep zit in onzekerheid door onder meer door veranderende regelgeving vanuit Den Haag. Van Hijum deelt die zorgen, maar vindt dat de oplossing voor die groep in Den Haag ligt.
"Er is een steeds grotere tweedeling op de arbeidsmarkt tussen mensen die een vaste baan hebben en mensen die uitzendwerk doen of werken als ZZP-er. Die laatste groep heeft minder sociale zekerheid, dat baart mij zorgen, maar daar moet Den Haag wat aan doen. Wij lobbyen wel om er voor te zorgen dat de politici in Den Haag daar vaart mee maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.