es

125 jaar oude es in Weerribben op sterven na dood, boom krijgt nog één kans

De oude es bij de schuur van Fedde
De oude es bij de schuur van Fedde © Staatsbosbeheer
Het is de bekendste boom van de Weerribben, de 125 jaar oude es bij de schuur van Fedde aan de Kalenbergergracht. Maar de boom is op sterven na dood. De vallende takken zijn een gevaar voor fietsers. Eigenlijk moet de es weg, maar Staatsbosbeheer geeft de reus nog één kans.
De 125 jaar oude es langs het fietspad aan de Kalenbergergracht in De Weerribben heeft last van essentaksterfte. De oude es is fors, een beeldbepalende boom, maar de essentaksterfte maakt het te gevaarlijk om de boom te laten staan. Staatsbosbeheer gaat de oude es snoeien waarbij alleen de stam blijft staan. Hierdoor kan de es opnieuw uitlopen.

Een boom met geschiedenis

In de Weerribben kent iedereen de oude es bij ‘de schuur van Fedde’. De boom is rond 1900 geplant door Frans Schaap. Als jochie van 12 haalde hij de jonge boom per roeiboot uit Ossenzijl en plantte deze bij de boerderij van zijn vader. 
Nadat de familie Schaap verhuisde naar Ossenzijl werd de boerderij overgenomen door Fedde Kuit. Door drooglegging van de natte gronden achter de boerderij kwamen de palen onder het woonhuis droog te staan en ging scheuren. Vijftig jaar geleden is het woonhuis afgebroken en bleef alleen de schuur staan. In de omgeving kreeg het gebouw  de naam ‘de schuur van Fedde’.
Boom dreigt te bezwijken aan schimmel 
De 125 jaar oude es naast de schuur dreigt te bezwijken aan een schimmel, die de takken en uiteindelijk de hele boom laat afsterven. Staatsbosbeheer wil de beeldbepalende boom graag behouden en zal de kroon verwijderen. Alleen de stam blijft staan.
De boom krijgt de kans om opnieuw uit te botten. De es is een boomsoort die makkelijk weer uitloopt. Na de werkzaamheden, die maandag beginnen, is het voor fietsers weer veilig om te fietsen langs de Kalenbergergracht. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.