Enschede moskee

Opnieuw verhitte gemoederen in Enschede; na azc nu over komst moskee

Schreeuwen tegen de wethouder en beschuldigingen van liegen en valse spelletjes. De gemoederen liepen donderdagavond hoog op tijdens een bijeenkomst over de komst van een nieuwe moskee in Enschede.
Na het tumult over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad kon Enschede wel wat rust gebruiken. Maar wat begon als een rustige informatiebijeenkomst in aanwezigheid van zo'n 125 mensen, ontaardde in een schreeuwpartij van een handvol mensen.

Steekpenningen

En die hadden wethouder Jeroen Hatenboer als slachtoffer gekozen. Hatenboer: "Ik word hier net beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. Dan tel ik tot tien, want ik snap de emotie heel goed. Maar ik vind het niet leuk."
En dat terwijl er niet eens over het heetste hangijzer van omwonenden van de geplande moskee werd gepraat; de azan, de gebedsoproep vanuit de nieuwe moskee. Daarover bereikten gemeente en een werkgroep van betrokkenen juist gisteren overeenstemming over een nieuw onderzoek. "Heel goed", aldus woordvoerder Stokkers van de werkgroep Kuipersdijk. "Want we hadden geen vertrouwen in de eerdere test."

1800 brieven verstuurd

Nee, de wrevel bij de aanwezigen zat meer in het onthouden van de juiste informatie. Er zou bewust vals spel worden gespeeld door de gemeente. "Maar dat geluid is bijna standaard tegenwoordig", aldus wethouder Hatenboer. "We doen dit hele proces echt zo zorgvuldig mogelijk, hebben 1800 mensen meerdere brieven gestuurd. We willen iedereen in staat stellen vragen te stellen. Ook over de azan. En pas daarna neemt de gemeenteraad een besluit."
Dat gebeurt nu naar verwachting in april, nadat eerst in maart de gemeentelijke commissie over de komst van de nieuwe moskee gaat praten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.