Nieuws

Ombudsman over vertrek Kinderombudsman Dullaert: besluit staat vast

Kinderombudsman Marc Dullaert
Kinderombudsman Marc Dullaert
Ombudsman Reinier van Zutphen wil definitief niet door met Kinderombudsman Marc Dullaert uit Deventer. Dat zei hij gisteren in Nieuwsuur.Â
"Mijn brief is helder. Dat wil ik niet", zei van Zutphen in het televisieprogramma. 

Reden blijft onduidelijk

De reden waarom Van Zutphen niet door wil met Dullaert, maakte hij in Nieuwsuur niet duidelijk. "Het ligt heel erg bij mezelf", was wat de ombudsman zei. "Hij is een geweldige bouwer en heeft het instituut als bouwer goed op de kaart gezet. Of ik Dullaert ongeschikt vind? Absoluut niet."
Van Zutphen: "Het is niet een kwestie van hij moet weg. Het ligt anders. Ik ben een jaar geleden aangetreden. In dat jaar moest ik beslissen hoe ik mijn ambtstermijn in ga vullen en met wie. Ik krijg maar één keer de kans een team te maken."

Onbegrip voor besluit

Eind vorige maand maakte Van Zutphen bekend dat hij Dullaert niet voor wil dragen voor herbenoeming. Het gedwongen vertrek van de Kindersombudsman stuit op veel onbegrip. Hij kreeg online tienduizenden steunbetuigingen.
De Tweede Kamer had woensdag een besloten overleg met Van Zutphen. De politieke partijen leggen zich neer bij het besluit. De Tweede Kamer gaat niet over het personeelsbeleid van de ombudsman, zo klonk het woensdag bij de fracties.

Dullaert wil door

Dullaert wil graag door, omdat er volgens hem belangrijke dossiers liggen die om behandeling vragen. Hij deed gisteren het aanbod om aan te blijven als waarnemend Kinderombudsman tot er een opvolger is.
Van Zutphen zegt dat hij niet op dat aanbod in kan gaan, dat is aan de Kamercommissie. Hij voegt daar aan toe: "In het aanbod zit de vooronderstelling dat het lang gaat duren voordat in die functie is voorzien. Ik heb tegen de Kamer gezegd: maak je geen zorgen, ik kan heel hard werken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.