Stichting Hypotheekclaim

In drie dagen al meer dan honderd meldingen bij Zwolse Stichting Hypotheekclaim

In drie dagen al meer dan honderd meldingen bij de stichting
In drie dagen al meer dan honderd meldingen bij de stichting
Meer dan honderd mensen hebben zich in de afgelopen drie dagen gemeld bij de Stichting Hypotheekclaim uit Zwolle omdat ze twijfelen over het advies dat ze kregen bij het overstappen naar een andere hypotheek. Ze vermoeden dat hun adviseur niet de fiscaal voordeligste hypotheek heeft aangeraden.Â
De stichting berekent voor de huizenbezitters de exacte schade en begint vervolgens een juridische procedure. De hoogste (vermoedelijke) schade die Hypotheekclaim deze week heeft berekend, is ruim 60.000 euro. 

Verkeerd voorgelicht

Hypotheekclaim concludeerde eerder deze week op basis van een steekproef dat tienduizenden huizenbezitters mogelijk verkeerd zijn voorgelicht door hun hypotheekadviseur. Zij stapten over van een oude aflossingsvrije hypotheek (voor 1 januari 2013) naar een nieuwe annuïteitenhypotheek. 
Het overstappen wordt doorgaans gedaan omdat de maandlasten dan lager kunnen uitvallen. Binnen de huidige belastingwetgeving is een annuïteitenhypotheek dan vaak het voordeligst. Maar dat geldt niet als de huiseigenaar vóór 2013 ook al een hypotheek had. 

Niet altijd voordeligste

"Dan kan namelijk nog gebruik gemaakt worden van de veel voordeliger fiscale regels van vóór 2013, zelfs als men zekerheid van aflossing op de einddatum van de hypotheek wenst", zegt voorzitter Siebe Annema van Hypotheekclaim. 
Annema: "De deelnemers zeggen over het algemeen verrast te zijn dat ze schade hebben. Veel mensen denken dat het oversluiten naar een hypotheek met lagere rente verstandig is geweest. Maar dat is lang niet altijd het geval." 

Lastig vaststellen

"Het probleem is dat een consument zelf lastig kan vaststellen of er sprake is van schade", vervolgt Annema. "Daarom raden we iedereen aan de eenvoudige test op onze site te doen, om te zien of ze misschien in aanmerking komen voor een schadeclaim."
Huizenbezitters kunnen op de website hypotheekclaim.nl met het beantwoorden van 3 vragen zien of er mogelijk een verkeerde keuze is gemaakt. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.