Enschede

Pool die overval pleegde op tankstation Enschede moet nog zeker 10 jaar de gevangenis in

Overval op tankstation in Enschede
Overval op tankstation in Enschede
Een 30-jarige man uit Polen, die verdacht wordt van het beroven van tankstation in Enschede in 2014, komt waarschijnlijk niet voor 2025 op vrije voeten. De officier van justitie eiste vrijdagmiddag drie jaar cel tegen de Pool. De verdachte pleegde ook overvallen in Duitsland en werd daarvoor al tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld.
De Pool woonde in Enschede en gebruikte zijn woning aan de Lonnekerbrugstraat als uitvalsbasis voor gewapende overvallen in het grensgebied van Twente en Duitsland. Bij de overvallen dreigde de man met een zilverkleurig vuurwapen. Uiteindelijk werd hij gepakt bij een mislukte overval in Barlo (Dld.)
Op dat moment stond hij al internationaal gesignaleerd als 'de overvaller met de uitpuilende ogen' en keek de politie bij de grens al naar hem uit. RTV Oost besteedde uitgebreid aandacht aan de overvallen in het programma Onder de Loep.

Bang voor uitpuilende ogen

Bij de overval op het tankstation aan de Knalhutteweg bij Enschede, moest een medewerkster geld en sigaretten in een rugtas stoppen. Zij kon door zijn vermomming alleen de uitpuilende ogen zien en was nog lang angstig voor klanten met zulke ogen. Dat bleek uit een verklaring van de vrouw die tijdens de rechtszaak werd voorgelezen.

Volgens de verdachte stond hij onder grote druk. Niet alleen had hij een groot geldbedrag geleend van ongure types, ook werd hij eind 2014 slachtoffer van een inbraak waarbij 15.000 euro werd gestolen. Het geld was bedoeld om zijn zieke vader te helpen. De man vertelde spijt te hebben, maar noemt zichzelf ook een slachtoffer van de omstandigheden.

Eerst Duitse straf uitzitten

De 30-jarige Pool werd afgelopen november door Duitsland uitgeleverd aan de Nederlandse justitie. Als de man over twee weken veroordeeld wordt, moet hij eerst zijn Duitse straf uitzitten. Daarna wordt hij dan weer uitgeleverd aan Nederland om daar zijn straf uit te zitten. Zijn advocaat vroeg de rechtbank rekening te houden met de straf in Duitsland, maar daar hoeft volgens het Openbaar Ministerie geen rekening mee gehouden te worden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.