Enschede

Kinderombudsman: arme kinderen Enschede vallen buiten de boot

Het stadhuis van Enschede
Het stadhuis van Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
De Kinderombudsman maakt zich zorgen om de situatie van arme kinderen in Enschede. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad en het college.
De Kinderombudsman schrijft dat hij van verschillende kanten te horen heeft gekregen dat lang niet alle kinderen die dat nodig hebben gebruik kunnen maken van het Kindpakket. Dat is een pakket voorzieningen voor kinderen in armoede. Zo kunnen ze een bijdrage krijgen voor nieuwe kleding, zwemlessen of schoolreisjes. De gemeente zou bijna 1800 aanvragen hebben afgewezen.

Tweedehands kleren

Ook zou er bij de kledingbank een gebrek zijn aan winterkleding, schoenen, ondergoed en spijkerbroeken. Veel arme kinderen die kleding nodig hebben, vallen daardoor buiten de boot. Er zou maar voor vijfhonderd kinderen kleding beschikbaar zijn.
Volgens de Kinderombudsman is het ook helemaal niet de bedoeling dat de kinderen tweedehands kleding moeten ophalen bij de kledingbank. Volgens de normen van het Kindpakket zouden er vouchers moeten worden uitgedeeld, waarmee nieuwe kleren kunnen worden gekocht.

Vouchers en voorzieningen

De elementen voor een volwaardig kindpakket zijn er in Enschede, vindt de Kinderombudsman, als er vouchers komen voor nieuwe kleding en de voorzieningen beschikbaar zijn voor alle kinderen die het nodig hebben. Het gaat dan om kinderen die opgroeien in een gezin met een inkomen lager dan 120 procent van het sociaal minimum.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.