Sallandse Heuvelrug

Boswachter blij: korhaan weer gesignaleerd op Sallandse Heuvelrug

Er was twijfel of het dier nog leefde
Er was twijfel of het dier nog leefde © RTV Oost
Er was enige twijfel of de korhaan nog leefde op de Sallandse Heuvelrug, maar boswachter Arend Spijker van Staatsbosbeheer heeft er vanochtend één gezien. "Ik ben blij dat ie er nog zit."
Het korhoen wordt met uitsterven bedreigd. Op de Sallandse Heuvelrug zit nog een tiental exemplaren, voornamelijk hennen en één of twee hanen. "De hennen zien we nog geregeld, maar de laatste waarneming van de hanen dateert alweer van enkele maanden geleden", zegt Spijker.
"Dan ga je na verloop van tijd toch twijfelen of ze er nog zijn." Ook de tijd van het jaar kan meegespeeld hebben. In de winter laten korhoenen zich niet of nauwelijks zien. 

Nesten ontdekt

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten houden de populatie korhoenen op de Sallandse Heuvelrug nauwlettend in de gaten. Afgelopen zomer zijn op twee plaatsen in het gebied nesten ontdekt. De afgelopen jaren stierven vrijwel alle kuikens binnen twee weken. In het gebied is te weinig voedsel voor de jonge vogels. Met allerlei maatregelen wordt geprobeerd de populatie in stand te houden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.