kogge

Lichten van derde scheepswrak uit IJssel bij Kampen te volgen via beeldschermen

Eerste delen kogge Kampen boven water gehaald
Eerste delen kogge Kampen boven water gehaald © Stichting Kamper Kogge
Uit de rivier de IJssel bij Kampen wordt komende woensdag het laatste van drie middeleeuwse scheepswrakken gelicht. Het gaat om het grootste en meest waardevolle schip, een zogeheten koggeschip uit de vijftiende eeuw. Het lichten van de kogge is voor toeschouwers van minuut tot minuut te volgen op beeldschermen.
De Koggewerf is vanaf 12.00 uur toegankelijk voor iedereen die niks wil missen van de lichting van het middeleeuwse wrak. Toeschouwers kunnen ijzersmeden aan het werk zien en een zeilmaker van de Bataviawerf laat zien hoe het nieuwe zeil voor de Kamper Kogge wordt gemaakt.
De operatie, in opdracht van Rijkswaterstaat, wordt begeleid door onderwaterarcheologen. Het gaat om het grootste wrak van de drie die in 2011 bij Kampen zijn gevonden. De andere twee, een aak en een punter, werden al eerder gelicht.

Decimeter voor decimeter

Het koggeschip, dat 20 meter lang is en 50 ton weegt, wordt met nieuw technieken in zijn geheel gelicht. Decimeter voor decimeter komt het bovendrijven. Eenmaal uit het water gaat het op een ponton. Om het schip wordt een speciaal frame gebouwd, waarna het samen met de twee andere wrakken naar Batavialand in Lelystad wordt vervoerd. Daar worden ze mogelijk geconserveerd.
Daaraan vooraf gaat een onderzoek naar de toestand van de wrakken. Het onderzoek moet voor de zomer zijn afgerond. Als de wrakken niet te zwaar zijn aangetast, kunnen ze worden gedroogd om eventueel later in een museum tentoon te stellen. 

Minder goede staat

De operatie neemt dan drie jaar in beslag. Om te voorkomen dat de schepen uit elkaar vallen, worden ze in een heel langzaam tempo gedroogd. Mocht één of meerdere schepen in minder goede staat zijn, dan komen ze terecht bij het scheepsarcheologisch depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Nijkerk of worden ze vernietigd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.