grensstreek

Verscherpte grenscontroles vanwege vluchtelingenstroom, kans op files

De controles aan de grens worden opgeschroefd. Vanwege de vluchtelingenstroom gaat de marechaussee intensiever controleren op mensensmokkel. Door de controles neemt ook de kans op files toe, waarschuwt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.Â
Vorig jaar werd het zogenoemde mobiele grenstoezicht uitgebreid om mensensmokkel tegen te gaan. Er komt nu niet meer toezicht bij, alleen worden de controles intensiever. 

Verkeer moet langzamer rijden

Bij grensovergangen wordt het verkeer via matrixborden duidelijk gemaakt dat er langzamer gereden moet worden. De marechaussees kunnen dan beter kijken welke auto ze willen onderscheppen om te controleren op smokkelaars of migranten. 
Mensen die worden verdacht van mensensmokkel worden meteen aangehouden, waarna verder onderzoek volgt. Daarnaast wordt aan migranten uit veilige landen en degenen die elders al asiel aanvroegen, meteen gemeld dat zij geen kans maken op asiel, aldus Dijkhoff.

Controles niet aangekondigd

Door het intensievere toezicht zal de verkeersstroom trager verlopen, waardoor daar mogelijk files ontstaan, zo geeft Dijkhoff aan. Er wordt van te voren niet gezegd waar extra toezicht is.
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.