Rechtbank

Geroyeerde leden volkstuinvereniging Almelo halen gelijk bij rechter

De drie geroyeerde leden en hun advocaat
De drie geroyeerde leden en hun advocaat © RTV Oost / Ruud Dilling
Volkstuinvereniging Schelfhorst in Almelo moet binnen vier weken een algemene ledenvergadering organiseren over het opzeggen van het lidmaatschap van drie leden van de vereniging. Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald.
Daarmee zijn drie geroyeerde leden van de vereniging grotendeels in het gelijkgesteld door de rechtbank. De drie hadden een kort geding aangespannen tegen het bestuur van de volkstuinvereniging omdat zij niet meer welkom waren op het volkstuinencomplex van de vereniging en hun tuinen voor 1 februari moesten zijn ontruimd. 

Niet welkom

De drie ergerden zich aan het toewijzingsbeleid van de vereniging, dat in hun ogen discriminerend is omdat mensen met een buitenlandse naam nauwelijks in aanmerking kwamen voor een volkstuin terwijl mensen met een Nederlandse naam voorrang krijgen. Nadat de drie naar het College voor de Rechten van de Mens stapten, waren ze niet meer welkom op het volkstuinencomplex. 
De rechter verbiedt de Volkstuinvereniging bovendien de gehuurde volkstuinen te ontruimen tot in ieder geval twee weken nadat de algemene ledenvergadering een besluit heeft genomen over het opzeggen van het lidmaatschap. 
De volkstuinvereniging wordt ook veroordeeld in het betalen van de proceskosten, een bedrag van ruim 1200 euro. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.