IJssel

Hoogwater in de IJssel, waterschap alert bij Kampereilanden

Tot grote problemen leidt het vooralsnog niet, maar het water in de IJssel staat inmiddels flink hoog. Door de combinatie met stormachtig weer heeft het waterschap Drents Overijsselse Delta voorzorgsmaatregelen genomen om problemen bij de Kampereilanden te voorkomen.Â
De Kampereilanden zijn relatief kwetsbaar voor overstromingen. Het waterschap heeft daarom de vrijwilligers van de KEI-Brigade stand-by staan en ook de zandzakken staan klaar om ingezet te worden. 

Stadscamping deels onder water

Niet alleen in de regio Kampen staat het water hoog. In Deventer is de waterstand nu 5.09 meter boven NAP. Dat is nog niet bedreigend: bij 6.35 overstroomt de Wellekade.
De Stadscamping in Deventer heeft al wel te maken met de gevolgen van het hoge water: het terrein staat deels onder water. De camping is wel gewoon open.  

Mooie plaatjes

Ook op andere plekken langs de IJssel is het hoge water zichtbaar. Het levert vooral mooie plaatjes op. De verwachting is dat de waterstand na morgen weer gaat dalen

Vaker hoogwater in de winter

In de winter is er geregeld sprake van hoogwater op de Nederlandse rivieren. Dat komt doordat de rivieren de Rijn en de Maas in deze periode meer regenwater moeten afvoeren dan in andere seizoenen. Ook kan er spraken zijn van smeltwater bij dooi. 
Daarnaast is er in deze tijd van het jaar meer kans op storm waardoor het water langs de kust en op de grote meren kan worden opgestuwd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.