armoede

Kinderombudsman: nog geen vette krul voor Enschede, maar op de goede weg

Nog geen vette krul, maar wel een schouderklopje en een aanmoediging. Zo oordeelt de Kinderombudsman tegenover D66 op de manier waarop Enschede omgaat met de gevolgen van armoede voor kinderen.
De gemeente begeeft zich in de hogere regionen als het gaat om hulp aan kinderen. Dat heeft D66-raadslid Van Dijk vanmorgen vernomen van de Kinderombudsman. Wethouder Welman kreeg dezelfde reactie.

'Pas op met kortingsbonnen'

Enschede verstrekt geen openbaar vervoerkaarten, maar wel een fiets. Daarnaast probeert de stad gezinnen zoveel mogelijk te helpen met kleding. De Kinderombudsman waarschuwt voor het verstrekken van kortingsbonnen voor kleding en schoenen.
Mensen zouden daar misbruik van kunnen maken door ze te verkopen. "De buurman loopt plotseling in een leren jas, terwijl het kind een winterjas nodig heeft", zo zegt de Kinderombudsman. Wethouder Welman zegt daarom de voorkeur te geven aan hulp in natura.
Die kledingregeling is er echter voor de eerste 500 kinderen die zich melden. De Gemeenteraad vindt dat het een regeling moet zijn met een open einde: alle kinderen die het nodig hebben moeten geholpen worden. "Ook nummer 501, 502 of 867."

Kinderen zonder ondergoed

Volgens de fractie van Enschede Anders is de situatie in Enschede zo schrijnend dat er kinderen bij de kledingbank komen die in de winter in korte broek lopen of helemaal geen ondergoed aan hebben, omdat de ouders daar geen geld voor hebben.
Wethouder Welman herkent dat niet en adviseert navraag te doen bij scholen.

Ga eens door je kledingkast

Volgens Enschede Anders heeft de kledingbank te weinig kinderkleding. Voor raadslid Overink van BurgerBelangen was dat aanleiding voor een oproep aan iedereen om de kledingkasten eens na te kijken en overbodige kleding aan de kledingbank te doneren.
De kinderombudsman is ingeschakeld door het burgerinitiatief Sociaal Hart, die een zogenoemde brandmail stuurde over de situatie in Enschede. De Kinderombudsman heeft een kindpakket opgesteld waarmee gemeenten kinderen kunnen helpen als ze in armoede leven. Enschede probeert daaraan te voldoen maar zegt dat dit niet helemaal lukt. Toch ligt Enschede vergeleken met andere gemeenten wel aan kop. 
Het CDA betreurt dat door de brandmail toch het beeld is ontstaan dat er niks deugt van de manier waarop Enschede kinderen in armoedige omstandigheden helpt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.