Hennepkwekerij

OM eist dat vrouw uit De Lutte 120.000 euro winst uit hennepkwekerij inlevert

Hennep / hennepkwekerij
Hennep / hennepkwekerij
Een 53-jarige vrouw uit De Lutte moet van de officier van justitie de winst die ze met een hennepkwekerij gemaakt heeft, terugbetalen. Het gaat om een bedrag van 120.000 euro. Ook werd tegen haar voor de rechtbank in Almelo een werkstraf van 100 uur geëist. Een medeverdachte uit Arnhem hoorde 180 uur werkstraf eisen. Ook hij moet zijn deel van de winst uit de hennepkwekerij terugbetalen.
De officier van justitie verdenkt de vrouw ervan dat ze na het overlijden van haar partner de hennepkwekerij die hij had opgezet, heeft voortgezet. 
De kwekerij werd in de zomer van 2014 aangetroffen in de schuur van de vrouw in het buitengebied van De Lutte nadat de energiemaatschappij klachten kreeg over stroomstoringen.
Controleurs roken bij de woning van de vrouw een sterke henneplucht. In de tuin lag hennepafval. Er werd een kwekerij aangetroffen met 385 planten.

Echtgenoot

Voor de rechtbank vertelde de vrouw dat ze niets van de kwekerij wist, de medeverdachte uit Arnhem had de schuur van haar partner gehuurd voor de opslag van spullen. Nadat de man in 2013 overleed had de vrouw het bedrijf van haar man overgenomen.
De vrouw was daar zo druk mee dat ze van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werkte. De vrouw zegt dat ze de Arnhemmer zelden zag en nauwelijks kende. Ze had wel eens iets geroken.
"De geur was af en toe niet goed, ik dacht wel dat het niet in orde was maar ik was bang en verdrietig", zei de vrouw. "Ik vind het moeilijk, ik kan het mijn partner niet meer vragen en ik wil hem ook niet beschuldigen." Dat stroom vanuit de meterkast in haar woning illegaal was afgetapt, zegt ze niet gemerkt te hebben.

Medelijden

De 63-jarige medeverdachte uit Arnhem bekende in eerste instantie dat hij nauw betrokken was bij de kwekerij, maar kwam op die verklaring terug. "Ik had medelijden met de vrouw. Ze zei dat ze alles zou kwijtraken, de woning, het bedrijf", vertelde hij voor de rechtbank.
De man had bij zijn aanhouding de enige sleutel die op de deur naar de hennepkwekerij paste op zak. Hij zegt dat hij die van de vrouw kreeg nadat de kwekerij was opgerold.
Volgens de Arnhemmer was hij wel betrokken bij de hennepteelt, maar gebeurde dat op verzoek van de vrouw. Zij betaalde hem per oogst 1000 euro om de plantjes water en groeistoffen te geven. Op het moment van de inval werd er net voor de tweede keer gekweekt. Nadere betrokkenheid ontkent de Arnhemmer.

Vier oogsten

De officier van justitie gelooft het verhaal van beide verdachten niet. Volgens hem heeft de vrouw de hennepkwekerij voortgezet die haar man had opgezet.
Toen de man plots overleed overlegde ze met de Arnhemmer om de kwekerij voort te zetten. Uit berekeningen zou blijken dat er zeker vier keer is geoogst. Per oogst zou er 30.000 euro zijn verdiend.
In deze zaak werd meteen beslag gelegd op de woning en de auto van de vrouw. De laatste 'kocht' de vrouw voor 25.000 euro terug.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Dan wordt niet alleen bekend wat de straf is, maar ook hoeveel criminele winst er af wordt gepakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.