Enschede

Water in kelders en kruipruimtes in Enschede door hoge grondwaterstand

Een groot aantal inwoners van Enschede ervaart overlast door een hoge grondwaterstand. Meerdere mensen in de stad hebben last van water in de kruipruimte of in de kelder, erkent de Enschedese wethouder Hans van Agteren. De aanpak van die overlast is in zijn ogen echter hun eigen verantwoordelijkheid.
Volgens hem is een van de oorzaken van het probleem dat Enschede op een stuwwal is gebouwd. Door het verdwijnen van industrie wordt volgens hem de afgelopen tientallen jaren steeds minder grondwater opgepompt, waardoor het waterpeil stijgt. Daarnaast speelt volgens hem een verandering van klimaat een rol bij het probleem.

Te snel bij gemeente aangeklopt

De wethouder vraagt zich af of de gemeente de aangewezen partij is om de hoge grondwaterstand aan te pakken. Van Agteren wijst erop dat woningeigenaren ook hun eigen verantwoordelijkheden hebben. Hij vindt dat mensen te snel met dit probleem bij de gemeente hebben aangeklopt.
Van Agteren zegt desondanks dat het Deventer ingenieursbureau Tauw opdracht heeft gekregen om het probleem te onderzoeken. Hij erkent dat als er sprake is van onacceptabele risico's de overheid in zal grijpen. Volgens hem is daar nog geen sprake van, maar heeft het probleem op dit moment 'alle aandacht' van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.