nieuws

Stop Afvalwater Twente haalt 16 duizend handtekeningen op

De actiegroep 'Stop Afvalwater Twente'
De actiegroep 'Stop Afvalwater Twente'
Het burgerinitiatief Stop Afvalwater Twente heeft sinds begin dit jaar zestienduizend handtekeningen verzameld van mensen die tegen het injecteren van afvalwater door de NAM in de Twentse bodem zijn.
Alleen al tijdens het carnaval zijn in Twente duizenden handtekeningen opgehaald. Een signaal volgens Freddy Mensink van de Stichting Stop Afvalwater Twente dat de bezorgdheid onder de inwoners leeft. 

Ook Vitens maakt zich zorgen

“Mensen willen niet dat er afvalwater in onze Twentse bodem wordt gedumpt. Wij zijn geen geologen of bodemdeskundigen, maar wij hebben ons wel in de materie verdiept en deskundigheid ingewonnen. Niemand kent de risico’s, niemand kan bijvoorbeeld met zekerheid zeggen dat het vieze, chemisch verontreinigde oliewater nooit in ons grondwater terecht komt. Vandaag konden we lezen dat Vitens zich ook zorgen maakt. Wij komen op voor veiligheid en gezondheid van mens, dier en natuur. Nu en in de toekomst. Er staan op dit moment al ruim 16.000 mensen achter ons, dat is een heel goed gevoel”. aldus Mensink.

Ook op Facebook actief

Stop Afvalwater Twente is ook op Facebook actief. "Sommige mensen zijn zich er niet van bewust dat er al sinds 2011 afvalwater in poreuze lege gasvelden onder half Oldenzaal, Rossum, Ootmarsum en Tubbergen geïnjecteerd wordt. Wij willen mensen bewust maken en duiden op de risico’s die het injecteren met zich mee brengt. Dat doen wij niet door bangmakerij, maar door feitelijke informatie te geven. Op Facebook hebben wij veel volgers, we krijgen veel positieve berichten binnen. Soms ook 'haat'berichten. Iemand zei: 'Heel Twente moet vergiftigd worden met lood en kwik. Dus: doorgaan met afvalwaterinjectie. Het liefst in het drinkwater'. Daar reageren we dan maar niet op",  zegt Ellen Wichman van de actiegroep.

Met petitie naar Den Haag

Het burgerinitiatief Stop Afvalwater Twente wil bereiken dat minimal 20.000 volwassenen de petitie tekenen zodat het burgerinitatief aan politiek Den Haag kan laten zien dat veel Twentenaren tegen het injecteren van het afvalwater uit Schoonebeek zijn. Zo hopen ze dat het Ministerie van Economische Zaken de vergunning die is afgegeven aan de NAM intrekt en het injecteren niet wordt hervat.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.