nieuws

Wethouder Hatenboer is het zat: bij bedreiging niet twijfelen maar meteen aangifte doen

De grens is voor wethouder Jeroen Hatenboer van Enschede bereikt. Schreeuwende inwoners en beschuldigingen aan het adres van de wethouder waren donderdag de ingrediënten van een verhitte informatiebijeenkomst over een nieuw te bouwen moskee. "Dat ging te ver, de grens was echt bereikt. Er moet een oplossing komen en voortaan doe ik bij een bedreiging meteen aangifte."
Hatenboer werd beschuldigd van oplichting en het aannemen van steekpenningen. Er was veel geschreeuw en de gemoederen liepen hoog op. "Ik was niet bang, maar schrok van mezelf. Als politicus moet je tegen een stootje kunnen, maar het wordt wat anders als mensen je beschuldigen van oplichting en het aannemen van steekpenningen. Kom dan met bewijzen."

Mikpunten bijten van zich af

Via onder meer sociale media en tijdens bijeenkomsten worden bestuurders (en ook anderen met een publieke taak) steeds vaker voor van alles en nog wat uitgemaakt en zelfs bedreigd.
Vice-premier Lodewijk Asscher beantwoordde op Facebook een aantal beschuldigingen die vooral via Twitter aan zijn adres waren gemaakt. En advocaat Jan Vlug uit Deventer schreef een column na aanleiding van dreigementen, nadat hij een Tweet over de onrust in Keulen had gestuurd.

'Meteen aangifte doen'

En daarin ligt, voor een deel, ook de oplossing van het probleem aldus Hatenboer. "We moeten niet steeds stilzwijgend de grens verleggen. Als we in een discussie zitten moeten we het er over eens zijn over hoe we die discussie voeren."
"En op het moment dat er bedreigingen worden geuit: niet twijfelen maar meteen aangifte doen! Omdat heel veel mensen hun mond houden moeten onder meer politici zich beter profileren en duidelijk maken dat er grenzen zijn. Als we niets doen wordt het sowieso een zooitje."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.