Metje Blaak

Het leven van de Almelose kunstenaar Rudy Klomp is 'een gevecht'

Metje Blaak schreef al eerder over het fascinerende leven van kunstenaar Rudy Klomp. Metje Blaak: "Toen ik in 1965 de kleine duplexwoning van Rudy Klomp binnenstapte, had ik niet kunnen bedenken dat ik vijftig jaar later drie boeken rond zijn persoon zou schrijven." Nu is zijn autobiografie af: 'Het gevecht, het leven is kunst.' Over het leven van een jongen geboren in de Tweede Wereldoorlog, tot de opkomst van de Provobeweging in het midden van de jaren '60.
Klomp had een door de oorlog getraumatiseerde moeder, een afwezige vader. Zelf was hij - en is hij - altijd op zoek naar verbinding. In eerste instantie in liefde, maar dat leidt tot botsingen. Hij leefde met meer dan 10 jonge vrouwen, nadat hij achterbleef als vader van twee zonen. De buitenwereld vond dat heel vreemd.

vrije jaren 60

Het overkwam hem zoals hij zelf zegt, het waren de vrije jaren zestig. Er hielpen een paar jonge meiden bij de opvoeding van de kinderen en zo kwamen er steeds meer. Metje Blaak, zelf voorvechter van rechten voor prostituees, kwam zo ook met Klomp in aanraking als jonge vrouw. "Ik werkte in een fabriek aan de lopende band. Iemand vroeg of ik mee ging naar een kunstenaar, want daar is van alles te beleven."  
Klomp: "Die meiden werden groot bij mij, in die tijd woonde je als puber nog bij je ouders thuis en op deze manier konden ze weg van huis."
"Het was een omhelzing van de vrijheid van die jaren", zegt Clasina Douma, de vrouw van Rudy. Zij kwam toen ook al bij Rudy over de vloer.

Het gevecht

Blaak heeft drie boeken geschreven over de familie Klomp-Strijker vanaf 1935 tot 2014. Dit is de laatste in de rij. "Ik ben in de huid gekropen van Rudy wat erg spannend was, wat hij meegemaakt heeft is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar ik heb het geprobeerd."
Het boek 'het gevecht' is een ontmoeting tussen Metje en Rudy geworden. Blaak is het boek gaan schrijven en Klomp maakte daar een schilderij bij. Klomp: "Vijftig jaar geleden keek ik op een gegeven moment naar Metje en zag om haar hoofd pauwenveren, dat kan trots of onsterfelijkheid zijn, maar wist het niet precies. Wat ik wel wist is dat het een bijzonder meisje was. Later kwamen we elkaar weer tegen en vertelden over elkaars leven en toen snapte ik pas wat ik gezien had. In het schilderij komen de pauwenveren ook weer terug."
11 maart wordt bij boekhandel Broekhuis in Enschede het eerste exemplaar van het boek 'Het gevecht, het leven is een kunst' aangeboden aan wethouder Hatenboer van cultuur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.