nieuws

Burgemeester Koelewijn van Kampen badend in het zweet wakker na droom over kogge

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen in ademnood en onderwaterarcheoloog Wouter Waldus als zijn redder. Het zijn de ingrediënten van een droom die de burgervader vannacht had over de historische gebeurtenis van vandaag.
Koelewijn bekende zijn droom aan de toegestroomde pers tijdens het lichten van het historische scheepswrak bij Kampen. Hij had er slecht van geslapen: hoe zou het 600 jaar oude schip eruit zien als het boven water wordt getakeld? Nu weten we het.

'Iconisch schip'

De redding door onderwaterarcheoloog Waldus in de droom burgemeester was misschien wel een symbool voor de betekenis die het lichten van de IJsselkogge voor de stad Kampen heeft. Burgemeester Koelewijn spreekt euforisch over een 'iconisch schip' dat is gelicht. De kogge is hèt transportmiddel geweest van de internationale Hanze waarin 190 Hanzesteden waren verbonden. Kampen heeft er een van de bodem van de IJssel getakeld. Een historische dag, zegt Koelewijn.
De IJsselkogge ligt de komende dagen in een ponton aan de IJsselkade. Een buitenkans voor de inwoners van Kampen en andere belangstellenden om even te kijken... en een 'koggie' te maken:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.