nieuws

AKI leert aanstormend talent om met hun passie geld te verdienen

Jonge kunstenaars zullen geen geld gaan verdienen met wat ze maken, dat is een gedachte die leeft bij veel mensen. Bij kunstacademie AKI in Enschede denken ze daar anders over. Daarom doet de school mee aan het Apprentice/Master-project. In dit project wordt jonge kunstenaars geleerd hoe ze zich kunnen presenteren op de arbeidsmarkt om zo geld te verdienen met hun passie.
"AKI leert mij zelfdiscipline, leert mij iedere dag naar mijn atelier gaan en werken zonder dat iemand mij dat zegt, zonder dat ik er voor betaald krijg", aldus Lyze Thüss, vierdejaars studente aan de AKI. "Je moet eigenlijk knettergek zijn. Dat ik dit nu kan, betekent dat ik dit na de AKI ook kan doen, dat ik kan blijven werken. Ik ben een veel zelfstandiger en gedisciplineerder mens geworden dan op welke andere opleiding ook."
Jezelf bekend maken
In TETEM kunstruimte in Enschede krijgt het Apprentice/Master-project vorm met de expositie 'Glitch'. "Voor deze expositie vragen we verschillende kunstacademies om mee te doen", zegt Patrick Mangnus, organisator van Glitch.
"De studenten van AKI exposeren niet hier, maar in een ander land. Zo komen ze uit hun comfortzone en kunnen ze een nieuw netwerk opbouwen."

Je dromen najagen
Een van de studenten die op Glitch exposeert is studente Daphne Straver. Zij studeert aan de Fontys Hogeschool in Tilburg Ze herkent de verhalen dat je met kunst je brood niet kunt verdienen, maar dat weerhoudt haar er niet van om haar dromen na te jagen.
"Ik ben heel gedreven. Als ik ergens mee bezig ben, kan ik het niet loslaten. Kunst is altijd en overal voor mij en ik denk dat ik daarom ben opgevallen op Fontys."

AKI on tour

Het werk van Lyze Thüss is dus niet te zien op de tentoonstelling. Zij draagt haar steentje bij door twee van de exposerende studenten onderdak te bieden.
"In april ga ik zelf naar Praag en daar word ik ook opgevangen door studenten van de kunstacademie. Op die manier kun je je heel goedkoop focussen op je expositie."
De tentoonstelling Glitch is nog te bekijken tot en met 6 maart en bevat werken van Frederik Eegesborg en Daphne Straver (Nederland), Giedre Šaudyte (Litouwen) en Barbora Svehlakova en Robert Palkovich (Tsjechië). 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.