Paard

Stal in Nijverdal laat paard besmet met rhinopneumonie-virus inslapen

Een paard in Nijverdal is overleden
Een paard in Nijverdal is overleden
Het paard in een stal in Nijverdal dat besmet was met de paardenziekte rhinopneumonie is ingeslapen. Het dier zou te veel pijn krijgen vanwege de ernstige vorm van het virus. Ook was er een groot risico dat nog meer paarden besmet zouden raken.Â
Er zijn al meerdere paarden in de stal besmet, aldus eigenaresse Helga Olthuis van Stalhouderij Olthuis. Ze hebben hevige koorts en staan onder permanent toezicht van een dierenarts. 
De paarden zijn volgens haar al twee weken niet van het erf van de paardenstalling geweest, waardoor de kans op besmetting met paarden buiten de stalhouderij gering is.  

Rhinopneumonie
Rhinopneumonie is niet in alle gevallen dodelijk, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben. Het paard dat door de manege uit zijn lijden is verlost, had een neurologische vorm van rhinopneumonie. 
Bij deze variant wordt het centrale zenuwstelsel aangetast, waardoor er een slechte coördinatie is van de bewegingen van onder meer de benen.
Mensen kunnen virus overdragen
Eigenaresse Helga Olthuis wisselt meerdere keren per dag haar kleding en wast haar handen na elke aanraking met de paarden of met mensen.
Mensen kunnen niet besmet raken met rhinopneumonie, maar ze kunnen het virus wel van het ene paard op het andere overdragen.

Eigenaren op eigen risico

Klanten worden zoveel mogelijk buiten de deur gehouden, maar de paardeneigenaren mogen op eigen risico hun dieren zien. "Er is natuurlijk veel verdriet bij de klanten en eigenaren", zegt Olthuis, "maar het is het veiligst als er zo min mogelijk mensen bij de zieke paarden komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.