Buurtzorg

Buurtzorg slaat vijf Overijsselse gemeenten over: ze betalen te weinig voor WMO

Huishoudelijke hulp / thuiszorg
Huishoudelijke hulp / thuiszorg
Kampen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst en Zwartewaterland. Dat zijn de vijf Overijsselse gemeenten die volgens Buurtzorg te weinig betalen voor de huishoudelijke hulp.Â
Buurtzorg schrijft dit in de aanbevelingsbrief die het bedrijf afgelopen maandag naar 137 gemeenten in het hele land heeft gestuurd.

Alleen gemeenten die genoeg betalen

In die brief laat Buurtzorg weten dat zij in ongeveer driekwart van de gemeenten de noodlijdende thuiszorgorganisatie TSN wil overnemen. Het gaat dan alleen om gemeenten die volgens Buurtzorg genoeg betalen voor de thuiszorg.
Jos de Blok, directeur en oprichter van Buurtzorg, wil de medewerkers van TSN dezelfde arbeidsvoorwaarden bieden. Dat de bovengenoemde vijf gemeenten geen bod hebben gehad, betekent dat ze volgens de Blok onvoldoende betalen.
Buurtzorg heeft ook Dalfsen, Hardenberg, Ommen en Steenwijkerland geen aanbieding gedaan, maar dat komt omdat die gemeenten voor huishoudelijke hulp geen contract hadden met TSN.

21 euro en scholing vergoeden

De overige zestien Overijsselse gemeenten hebben wel een aanbieding gehad van Buurtzorg.
Buurtzorg wil 21 euro per gewerkt uur en eenmalig een 'transitievergoeding'. Die is bedoeld om de TSN-medewerkers om te scholen in het werken in de 'zelfsturende' teams waar Buurtzorg groot mee is geworden. In totaal is die transitievergoeding voor alle 137 gemeenten zo'n vijf miljoen euro.

Stichting Familiehulp

Jos de Blok wil voor de uitvoering van de huishoudelijke hulp een nieuwe stichting oprichten. Die gaat 'Stichting Familiehulp' heten. Als alle gemeenten daarin meedoen bedraagt de omzet dit jaar 66 miljoen.
Gemeenten moeten uiterlijk 22 februari laten weten aan de bewindvoerders van TSN of ze mee willen doen met de nieuwe 'Stichting Familiehulp'.

Andere thuiszorgorganisaties dreigen met rechter
Dat is voor veel gemeenten nog een lastig besluit omdat andere thuiszorgorganisaties, die ook in die gemeenten thuiszorg leveren, al klaar staan om een rechtszaak te beginnen. Zij vinden dat zij het eerste recht hebben op het werk van TSN. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.