Plannen rondom voormalige synagoge in Vriezenveen gestaakt

Na jaren vechten voor het behoud van de synagoge in Vriezenveen, is er slecht nieuws. De Stichting Behoud Synagoge Twenterand geeft het op. 

Droom van de stichting was om de synagoge weer in bezit te krijgen om deze vervolgens te kunnen restaureren. Toen dat onmogelijk bleek op de huidige locatie aan de Almeloseweg stelde de stichting een verplaatsing naar Den Ham voor. Daar bleek alleen geen geld voor te zijn. 

Behoud van de synagoge

De Stichting Behoud Synagoge Vriezenveen is al vanaf 2000 bezig met het behoud van het historische gebouw. Voorzitter Wim den Braber betreurt de situatie en had het graag anders gezien. "We willen jongeren en ouderen beter kunnen inlichten over de wijze waarop het Jodendom op deze plaats in deze regio heeft gefunctioneerd." De voormalige synagoge is daar een groot onderdeel van.

Historie
De synagoge in Vriezenveen werd in 1878 gebouwd en heeft tot ongeveer 1920 dienst gedaan als Joods gebedshuis. Daarna heeft het leeg gestaan en is het in 1923 zelfs verkocht. Het werd een timmermanswerkplaats en tegenwoordig doet het dienst als opslagruimte. In 1996 kwam het gebouwtje op de gemeentelijke monumentenlijst. De stichting wordt overigens niet opgeheven. "We hebben besloten om de activiteiten op een zeer bescheiden niveau voort te zetten."

Meer zien van Mooi Overijssel? Kijk dan eens op onze Facebookpagina!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren