nieuws

Veel minder ongelukken met wild in Overijssel dankzij effectief waarschuwingssysteem

95 procent minder aanrijdingen met reeën: dat is het opzienbarende effect van het Overijsselse wildwaarschuwingssysteem. Op vier wegen waar veel wilde dieren werden aangereden zijn oversteekplekken aangelegd. Zodra een dier de weg nadert gaan er waarschuwingsborden knipperen.
Jaarlijks gebeuren er in Overijssel duizenden ongelukken met wilde dieren in het verkeer. Als het om kleinere dieren gaat, valt de schade voor automobilisten vaak nog mee, maar als een ree tegen een auto botst kunnen de gevolgen heel ernstig zijn. Op de vier wegvakken waar de meeste ongelukken gebeurden zijn wildsluizen met waarschuwingssystemen aangelegd.
Hekken langs de weg leiden de dieren naar een open plek; de wildsluis. Zodra een dier hier komt, ziet een bewegingsmelder dat. Met opvallende borden worden automobilisten gewaarschuwd en moeten ze langzamer rijden. De dieren hebben dan de tijd om over te steken. 

Groot succes

Het systeem is bedacht door Bert Dijkstra van de provincie Overijssel en uitgevoerd door Prowild. Hoewel van te voren niet zeker was of het wel zou werken, trok de provincie er toch veel geld voor uit: gemiddeld drie ton per wegvak. Nu na vier jaar durft Dijkstra wel te zeggen dat zijn systeem uitermate succesvol is.
Gemiddeld is het aantal ongelukken met wild op de wegen met waarschuwingssysteem met 95 procent gedaald. Tussen Markelo en Goor werden de meeste dieren aangereden, jaarlijks waren er dertig tot veertig ongelukken met reeën. Dat zijn er nu nog hooguit drie per jaar. Op de weg tussen Zwolle en Dalfsen, bij landgoed de Horte, is zelfs geen enkele ree meer aangereden sinds het systeem in gebruik is.  

Uitwisseling tussen leefgebieden

Hoge hekken plaatsen langs wegen waar veel dieren verongelukken is ook een mogelijkheid om de verkeersveiligheid te vergroten, maar dat is minder effectief, en dieronvriendelijk. Vaak trekken dieren al honderden jaren heen en weer tussen verschillende leefgebieden en zijn ze moeilijk tegen te houden.
Ook is het beter voor de populatie als er uitwisseling tussen verschillende leefgebieden mogelijk is. Niet alleen reeën, maar ook kleiner wild zoals dassen, bunzings en vossen maken inmiddels gebruik van de wildsluizen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.