nieuws

Jagers en boeren in Twente slaan handen ineen om patrijs te redden

Jagers in Twente maken zich zorgen over de patrijs. Het aantal patrijzen is de afgelopen vijftig jaar met zo'n 90 procent afgenomen, aldus de jagers van WBE Twente.Â
Belangrijkste oorzaak is de intensivering van de landbouw, waardoor er minder slootjes, ruige randen en kruiden en andere plantensoorten zijn:  "In de huidige landbouw, daar zie je veel strakke biljartlakens. Het gras wordt bemest, zes keer gemaaid, alles engels draaigras, turbogras. Eigenlijk is het dood voor insecten in elk geval," aldus Evert Dijk. 

Insecten belangrijk

En die insecten zijn nou juist zo belangrijk. Kuikens van de patrijs moeten de eerste weken na hun geboorte volledig leven op insecten, eiwitrijk voedsel. En als er geen insecten zijn, worden de kuikens niet groot. Ook zijn de randjes belangrijk voor het schuilen voor roofdieren. 

'Laat het land ruig'

De stichting Patrijs die nu is opgericht door de jagers in Twente, de WBE West Twente, moedigt boeren aan om stroken land zo ruig mogelijk te laten. En mogelijk in te zaaien met speciale mengsels afgestemd op het eetpatroon van de patrijs. 

Kleine gebieden uitbreiden

Boeren in verschillende gebieden worden benaderd. De stichting Patrijs richt zich allereerst op kleine gebieden waar de patrijs al veel gezien is, aldus Jan Kreijkes van de stichting. Zoals bijvoorbeeld in Rijssen en bij Hellendoorn. En uiteindelijk moeten die gebieden worden uitgebreid zodat heel West Twente gedekt wordt. 

Boeren compenseren

De stichting heeft geld ingezameld, zodat de boeren financiële compensatie kunnen krijgen voor het braak laten liggen van hun land. Zo'n 1300 euro per hectare. Het braak laten liggen van land kost geld en dat past niet in de huidige economie waarin landbouwers zo efficiënt mogelijk hun land moeten benutten, aldus deelnemende boer Jan Wolthuis uit Rijssen: "Als je boer bent, moet je je brood verdienen, dat is het probleem."

Nog geld nodig

Er is nog niet genoeg geld ingezameld, maar de jagers van WBE Twente hebben goede hoop dat het project een succes wordt, aldus Evert Dijk: "Hopelijk zien we in 2021 de patrijs weer duidelijk zichtbaar in het veld zien, voor iedereen waarneembaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.