Raad van State

Raad van State zet streep door wonen in vakantiehuisjes Haaksbergen

Raad van State
Raad van State
Het was voor de provincie een principezaak geworden: het blokkeren van permanente bewoning van recreatiewoningen in Haaksbergen. Vandaag kreeg de provincie gelijk van de Raad van State en ging er een streep door het bestemmingsplan van de gemeente Haaksbergen.Â
De provincie steggelt al langere tijd met bijna alle gemeenten in Overijssel over permanent bewoonde huisjes in de buitengebieden. Volgens de provincie horen woningen thuis in de bebouwde kom en moeten buitengebieden de ruimte geven aan agrarische bedrijven. 
In de zogenoemde Omgevingsverordening van de provincie Overijssel is daarom vastgelegd dat woonhuizen alleen in zogenoemd dorpsrandgebied mogen liggen. 

Haaksbergen gaf toch woonbestemming

Haaksbergen gaf negen vakantiehuisjes toch een woonbestemming, omdat de eigenaren het vertrouwen was gegeven dat ze er konden blijven wonen. Volgens de gemeente was er geen sprake van het overtreden van provinciale regels. 
Daar was de provincie het niet mee eens. Vandaag kreeg de provincie gelijk van de Raad van State en ging er een streep door het bestemmingsplan van de gemeente Haaksbergen. 

Niet dakloos

De bewoners zullen nu niet dakloos zijn, meldt de Tubantia. Een persoonsgebonden beschikking voorkomt dat eigenaren hun woning moeten verlaten.
Daarin is vastgelegd dat de huidige bewoners tot aan hun dood in de huisjes mogen blijven wonen. Na overlijden en verkoop is permanent bewonen niet langer toegestaan. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.