kogge

Onderzoek naar Deventer Kogge in Antwerpen

Scheepswrakken in de uiterwaarden bij Deventer
Scheepswrakken in de uiterwaarden bij Deventer
Archeologen beginnen deze week met het onderzoeken van de resten van de Deventer Kogge. De resten werden vorig jaar zomer gevonden in de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer.
De houtdelen zijn tot vorige week bewaard onder water. Toen zijn ze naar een onderzoeksloods gebracht in het Belgische Antwerpen. Daar zullen ze in kaart worden gebracht. "We gaan kijken wat voor delen er nou precies zijn gevonden en waar ze moeten hebben gezeten op het schip", zegt de Deventer archeoloog Bart Vermeulen. "Want het is niet zo dat we het geheel in een staat hebben gevonden zoals de Kamper IJsselkogge, die gisteren na 600 jaar in één stuk weer boven water werd gehesen."

Deventer Kogge exposeren

"Sommige delen zullen we gaan conserveren, om later mogelijk te exposeren. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn, als we bij de Hanzedagen volgend jaar wat kunnen laten zien", zegt Vermeulen.
De Deventer kogge is de jongste die tot nu toe in Nederland is gevonden. Het schip dateert van ongeveer 1500. Het scheepswrak werd gevonden vlakbij de Deventer spoorbrug en is 5 eeuwen geleden vergaan in een nevengeul van de IJssel. Hoe het schip is vergaan - bewust tot zinken gebracht of anders - is niet duidelijk. Dat het schip een kogge is, blijkt uit de vondst van de zogenoemde stevenshaak. De haak is karakteristiek voor koggeschepen.

Onderzoek in Antwerpen
Het onderzoek naar de resten vindt plaats in een Antwerpse loods. Daar worden momenteel ook delen van een andere kogge geconserveerd, die 16 jaar geleden werden gevonden bij het plaatsje Doel. Het onderzoek wordt gedaan door hetzelfde team dat gisteren de IJsselkogge heeft gelicht. "Ik ga zeker een kijkje nemen in Antwerpen", zegt Vermeulen. "Ik ben reuze benieuwd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.